Десет милиона души от Европа, Азия, Африка са изправени пред

...
Десет милиона души от Европа, Азия, Африка са изправени пред
Коментари Харесай

Глад грози 10 милиона души от Европа, Азия и Африка

Десет милиона души от Европа, Азия, Африка са изправени пред гладна година. Войната визира двете дъжрави, които дружно създават близо една трета от международната пшеница. Цената на зърното в международен мащаб се подвига с 21%. По-високите разноските за гориво, високите цени на торовете и нуждата от изхранване на все по-голям брой бежанци, както и изменението на климата, ще усилят опасността от апетит през 2022 година, написа Forbes.

Трудно ще се намерят решения за сходна рецесия обаче. Трудно се намират краткосрочни решения. Най-големият производител на торове Nutrien разгласи, че възнамерява да усили производството с 20%, само че цените са толкоз високи, че доста от производителите в света към момента няма да могат да си ги разрешат.

Преди войната в Украйна 26 милиона бежанци, рекордно число в историята, разчитаха на помощи и държавни организации за това да бъда изхранени. Войната в Украйна усили бежанците с още към 10 милиона.

Световната стратегия по препитание на Организация на обединените нации чака разноските й да набъбнат със 71 милиона $ на месец единствено поради спора. Според организацията се е наложило да се понижат дажбите в Йемен на над 16 милиона души.

Близкият изток и Северна Африка са изключително уязвими от по-високите цени на храните, съгласно Световната стратегия по препитание на Организация на обединените нации. Ливан внася към половината от пшеницата си от Украйна. За Тунис процентът е 42%, а за Йемен 22%. Цените на храните в международен мащаб към този момент са най-високи за всички времена, а за тези, които би трябвало да заменят украинската пшеница, цените ше бъдат още по-високи.

Русия към този момент ограничи износа на пшеница и царевица, а земеделският министър на Украйна съобщи, че пролетната годишна продукция може да бъде доста ниска. От Украйна се спря износа на месо, сол, захар, елда, овес, просо и ръж.

Високата цена на тора също изправя пред компликации селскостопанските производители. Цените на азотните торове са се нараснали четири пъти от 2020 година

Според специалисти химическите торове са нужни за приемане на огромни добиви и изхранване на възходящото международно население.

Когато цените на торовете започнаха да порастват, Министерството на земеделието на Съединени американски щати разгласи, че ще сътвори фонд от 250 милиона $ за вложение в различни и създадени в Съединени американски щати торове. Правителството на Бразилия, което внася доста торове от Русия, също влага в други възможности. Междувременно по-рано този месец френският президент Еманюел Макрон алармира за поддръжка за повече вложения в този бранш.

" Европа и Африка ще бъдат дестабилизирани във връзка с храната, поради обстановката в Украйна ", разяснява Макрон доскоро повече от седмица. " Ще би трябвало да преоценим нашите индустриални тактики ", съобщи той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР