Десет дни след като Индонезия произведе най-големите в света избори

...
Десет дни след като Индонезия произведе най-големите в света избори
Коментари Харесай

Над 270 членове на избирателни комисии починаха от преумора в Индонезия след ръчно преброяване на бюлетини

Десет дни откакто Индонезия създаде най-големите в света избори в границите на един ден, над 270 души от изборната администрация са умряли, множеството от свързани с изтощеност заболявания, породени от дълги часове ръчно броене на милиони бюлетини, заяви през днешния ден представител на управляващите, представен от Ройтерс.

На 17 април за пръв път в страната с 260 милиона население имаше избори по едно и също време за президент, за народен двукамарен парламент и за районни законодателни органи, с цел да бъдат понижени разноските. Гласуването като цяло протече спокойно при 80 % изборна интензивност на 193 милиона гласоподаватели. Всеки от тях трябваше да перфорира до пет бюлетини в над 800 000 изборни секции. Но произвеждането на гласоподаване в страна, която се простира на повече от 5000 километра от запад на изток, изискваше неимоверни старания и се оказа смъртоносно за доста служебни лица, които брояха ръчно подадените бюлетини.

До нощес 272 членове на изборни комисии бяха умряли, множеството от претоварване, до момента в който 1878 други са се разболели, сподели Ариеф Прийо Сусанто - представител на централната изборна комисия. Министерството на здравеопазването изпрати на 23 април циркулярно писмо, в което настоя лечебните заведения да обезпечават най-хубавата здравна помощ за болните чиновници, а министерството на финансите работи за компенсиране на фамилиите на умрелите, добави представителят.

Централната изборна комисия беше остро подложена на критика поради възходящите смъртни случаи. "ЦИК не е благоразумна при ръководство на натовареността на личния състав ", сподели Ахмад Музани - зам.-ръководител на предизборния щаб на опозиционния претендент за президент Прабово Субианто. И Прабово, и досегашният президент Джоко Видодо обявиха, че са победили, въпреки че отчасти броене сподели, че Видодо печели с 9-10 % преднина.

ЦИК ще завърши преброяването и ще разгласи спечелилите на президентските и парламентарните избори на 22 май. В изборите участваха общо близо 240 000 претенденти, които се бореха за 20 000 места.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР