Десет археологически обекта от различни епохи са открити при подготовката

...
Десет археологически обекта от различни епохи са открити при подготовката
Коментари Харесай

Откриха 10 археологически обекта по жп линията Волуяк-Драгоман

Десет археологически обекта от разнообразни столетия са открити при подготовката на трасето преди пускане на строителните работи по жп линията Волуяк-Драгоман, които се финансират със средства от оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020.

Договор за запазване на археологическото завещание в обсега на плана е подписан през август 2021 година е сред НКЖИ и Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките.

`Откриха

Всички обекти към този момент са проучени, като за девет от тях е осъществено авансово, а за един - изцяло археологическо изследване, оповестиха от Министерството на превоза и известията.

В края на юли е завършило предварителното археологическо изследване на най-големия от десетте обекта, който се намира в землището на село Алдомировци, община Сливница. В продължение на два месеца и половина екип от археолози и експерти е обследвал обекта, който е с дължина от към 1060 м и обща повърхност от 32 дка.

Там са открити некропол от късната древност (V-VI в.), трасе на древен път със непокътната дължина 15 м, антични зидове от здания, средновековни жилища и структури, свързани с дълготрайно обитаване на обекта. Разкрити са и пещи за печене на вар, аналогични на които могат да бъдат открити във водещи обекти в Западна Европа.



Документирани са структури от преходния интервал сред къснобронзовата и ранножелязната ера (XII-X в. прочие Хр.), късната древност (IV-VI в.) и средновековието. Открити са и материали от късноелинистическата (II-I в. прочие Хр.) и римската (I-III в.) столетия.

Според специалистите разкритите археологически структури имат огромен теоретичен капацитет и значителност за проучване на културата в региона, който през античността е част от територията на Сердика. Предстои цялостно избавително изследване на целия обект, което ще продължи 5 месеца. За да се понижи забавянето на строителните действия по жп линията се изготвя проект за делене на археологическото изследване на два стадия, който да бъде синхронизиран с работната стратегия на изпълнителя. Част от избавителното изследване ще бъде осъществено през тази година, а вторият стадий - през идната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР