Депутатите включиха в дневния си ред първото четене на промени

...
Депутатите включиха в дневния си ред първото четене на промени
Коментари Харесай

Депутатите търсят щатове и пари за охраната на бежанските центрове между двете четения

Депутатите включиха в дневния си ред първото четене на промени в Закона за Министерство на вътрешните работи , както и на промени в Закона за администрацията.

Промените са свързани с защитата на центровете за бежанци и предложенията бяха импортирани от Бойко Борисов и Делян Пеевски в разгара на разногласието има или няма проблем с престъпността и насилието и мигрантския напън. Промените бяха показани като предизвикани от случаите на принуждение със забъркани бежанци в центъра на София от предходната седмица, както и

След като с часове в наличието на вътрешния министър Калин Стоянов, за 7 часа. Въпреки че неведнъж Калин Стоянов изясни, че случаите на принуждение и експанзия в София от предходната седмица са битови и престъпни, а мигрантският напън е овладян, тематиката бе пренесена на политическо равнище и продължава разискването ѝ през днешния ден.

Вчера комисията по вътрешна сигурност и публичен ред одобри на първо четене измененията в Закона за администрацията по отношение на увеличение потенциала на " Гранична полиция ".

В претекстовете се показва, че произлизащите закани за националната сигурност в резултат на мигрантския напън постановат предприемане на стратегически ограничения за повишение опциите на Главна дирекция " Гранична полиция " (ГДГП) за реализиране на благонадежден граничен надзор на вътрешните и външни държавни граници. Министерство на вътрешните работи обаче няма да може да обезпечи разноските за личен състав за целия щат , в това число и всички нужни финансови средства, които произлизат от такива спомагателни действия, гласи мнението на Министерство на вътрешните работи по законопроекта.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи, с който се планува Министерство на вътрешните работи да обезпечава защитата на бежанските центрове в страната, бе признат на първо четене със 158 бяха " за ", 3-ма от ПП-ДБ гласоподаваха " срещу ", а останалите 57 от ПП-ДБ се въздържаха.

Действителният спор всъщност се разгоря сред ПГ на ГЕРБ и ПП-ДБ , макар че и двете парламентарни групи, които образуват и така наречен болшинство, са съгласни, че редът и защитата в бежанските центрове би трябвало да се усилят. Божидар Божанов настоя за корекции и прецизиране сред първо и второ четене, с цел да може да се плануват съответните разноски в бюджета, защото сега такива няма. За това, че не е изработен разбор на разноските остра бе рецензията и от страна на Георги Ганев, ПП-ДБ.

Радомир Чолаков, ГЕРБ, съобщи, че е сюрпризиран от поръчката на ПП-ДБ. Според него обстановката била форсмажорна, а законът просто осигурявал защита на бежанските лагери от Министерство на вътрешните работи. Чолаков изрази удивление, че досега частни компании са осигурявали защитата. " За националната сигурност ще харчим толкоз пари, колкото би трябвало и няма да ги жалим ", отсече Чолаков.

Атанас Атанасов от ПП-ДБ пък съобщи, че няма никакъв форсмажор. Той попита за какво внасянето на законопроектите не е било в съгласие с ПП-ДБ. По думите му ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи са можели да обсъдят дружно какви законови промени да бъдат направени. Според него обаче в Министерство на вътрешните работи могат да се намерят вътрешни запаси, а не да се усилва щата на граничните служители на реда.

Опонираха от ГЕРБ и Маноил Манев и Георги Георгиев, които настояха, че законопроектът не бърка в бюджета на Министерство на вътрешните работи, само че и няма потребност да се пресмятат спомагателни разноски. Според Георги Георгиев не би трябвало да има терзания за компаниите, които сега се грижат за защитата на лагерите, защото от много години те не си правят отговорностите добре и защитата и сега била под нужния най-малко, а Министерство на вътрешните работи към този момент е било декларирало, че има подготвеност да прави тази активност.

От Българска социалистическа партия обявиха, че ще поддържат законопроекта , както и направиха, само че пък сложиха акцент не върху бежанските центрове, а върху защитата на българо-турската граница. Според тях построеното оградно оборудване не било с задоволително високо качество.

От " Възраждане " се включиха в дебатите с нормалните избрания за " национални предатели ", апокалиптични картини за мигрантски напор и претопяване на нацията под командата на непознати сили, страни и посолства. От " Възраждане " извадиха и новината за тайнствен отчет на ДАНС, който показвал тревожни данни за засиления мигрантски напън у нас , само че той бил прикрит от ръководителя на Народното събрание.

Те се насочиха не към случаите на принуждение в София, а сложиха акцент върху

От " ИТН " в дебата се включи на първо място ръководителят на парламентарната група Тошко Йорданов с персонални нападки към сътрудници депутатите с подмятания за половите им желания и други хипотетични от него техни характерности, подобаващи за сюжет за шоу предаване в частта му ирония и гротеска.
 Властта бори с обстоятелства
Властта бори с обстоятелства " подправената вест " за рецесия с мигранти-престъпници

Преди евроизборите политици влизали в синхрон с разказа на Кремъл за бежанска криза
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР