Депутатите Тошко Йорданов, Александър Александров и Момчил Иванов от парламентарната

...
Депутатите Тошко Йорданов, Александър Александров и Момчил Иванов от парламентарната
Коментари Харесай

ИТН с предложение какво да се прави със свръхпечалбите на държавната енергетика

Депутатите Тошко Йорданов, Александър Александров и Момчил Иванов от парламентарната група (ПГ) на " ИТН " са внесли в деловодството на Народното събрание предложение за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, излиза наяве от страницата на Народното събрание.

От ПГ на " ИТН " оферират основни промени във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС), Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ), функционалностите на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), както и във ВиК бранша.

Вносителите на измененията в Закона за енергетиката показват, че през втората половина на 2021 година цените на електрическата енергия и на природния газ са се повишили доста и бележат наклонност на прогресивно повишаване. Вследствие на междусистемната съгласуваност на България със прилежащите страни - Румъния и Гърция, на пазарен сегмент " Ден напред " в страната ни се се е отчело фрапантно повишение на цените на електрическата енергия за бизнеса на платформата, управлявана на БНЕБ. Същевременно, заради общото повишение на цените на електрическата енергия и природния газ, обществените предприятия в енергийния бранш регистрират растеж в своите доходи, което усилва техните облаги.

За разпределение на насъбраната облага се предлага те освен да бъдат отнесени към фонд " авариен " на съответното сдружение или да бъдат разпределяни като дивиденти към едноличния притежател на капитала (акционерите на дружеството), а да бъдат употребявани за реализиране на държавната политика в бранша на енергетиката. Освен това, предлаганите промени плануват средствата да бъдат употребявани и разходвани целево, още веднъж за активност в областта на енергетиката - за подкрепяне и обезщетения.

От ПГ " ИТН " оферират да бъдат законово регламентирани целеви вноски от производителите на електрическа сила, които са обществени предприятия.

От Има Такъв Народ напомнят, че предлагането от страна на Европейската комисия от 23 март 2022 година, което следва да бъде прегледано в Съвета и Европейския парламент, предвиждащо страните членки да имат контролни (междинни) равнища на запълване на газохранилищата към 1 ноември, би означавало обвързване за поддържане на неснижаем излишък. Изпълнението на тези отговорности изисква спомагателен финансов запас, отвън естествената комерсиална активност.

Заради това се постанова нуждата от предвиждането на съответен механизъм за покриване на изключителните разноски на енергийните предприятия на природен газ, зародили в следствие от наложените им спомагателни отговорности за обслужване на обществото. Според депутатите това би могло да стане със средства от Фонд " Сигурност за електроенергийната система ", след утвърдена от Министерски съвет стратегия, обвързвана с непрекъснатостта и сигурността на доставките на природен газ.

В Преходните и заключителни разпореждания на измененията на Закона за енергетиката от ИНТ оферират КЕВР да дефинира разнообразни цени на електрическата енергия, парното, газа и водата според от употребяваното количество.

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР