Депутатите стартираха процедурата по избор на нови членове на Конституционния

...
Депутатите стартираха процедурата по избор на нови членове на Конституционния
Коментари Харесай

Парламентът стартира процедурата за новите членове на Конституционния съд

Депутатите стартираха процедурата по желание на нови членове на Конституционния съд от парламентарната квота, съобщи кореспондент на " ". Това се случи, откакто Народното събрание реши да преглежда като изключителна точка процедурните правила за избор на претенденти за постовете. 

Припомняме, че по-рано денем Конституционната комисия към този момент утвърди процедурните правила. Техни вносители са Христо Иванов, Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски. 

След като ръководителят на Конституционната комисия Радомир Чолаков прочете отчета, от " Възраждане " желаеха 30-минутна отмора от името на парламентарна група, с цел да се срещнат с текстовете на правилника. Председателят Росен Желязков им даде 20 минути. 

По-късно Има Такъв Народ желаеха 30-минутна отмора, с цел да получат в писмен тип процедурните правила. 

Депутатите ще имат опция в период до 11 януари да подават кандидатури, а по-късно да стартират чуването на претендентите. Това бе препоръчано от Никола Минчев от ПП-ДБ. Първоначално се предвиждаше това да става в период от 10 дни след приемането на разпоредбите. 

Парламентарната квота в Конституционния съд към момента не е попълнена. Това трябваше да се случи през ноември 2021 година.

Процедурните правила плануват народните представители да оферират документално кандидатурите в период до 11 януари 2024 година. Предложенията съдържат писмени претекстове, в които се обосновават високите професионални и нравствени качества на претендентите. Те би трябвало да бъдат изслушвани от отрасловата Конституционна комисия, а по-късно депутатите взимат в пленарна зала окончателното решение за претендентите. 

При разискванията " Възраждане " се оповестиха срещу стартирането на процедурата. Лидерът Костадин Костанов разяснява, че ръководещото болшинство ще си избере съдии, които по думите му ще обслужват техните ползи. Той разгласи, че още се чака решението за референдум за българския лев.
   
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР