Депутатите спориха с финансовия министър Асен Василев във връзка с

...
Депутатите спориха с финансовия министър Асен Василев във връзка с
Коментари Харесай

Депутатите спориха с финансовия министър във връзка с парите за образование

Депутатите спориха с финансовия министър Асен Василев по отношение на парите за Фонд „ Стамболов “ в размер на пет милиона лв. и тези за обучение. Парите за Фонд " Стамболов " са заложени в макрорамката на бюджета за 2024 година, който се разисква на второ четене в пленарната зала. 

От " Възраждане " и " ИТН " настояха, че тези пари вместо за надарени български деца, ще бъдат изхарчени за " децата на номенклатурата ". От „ Българска социалистическа партия за България “ още веднъж настояха за 5% от брутния вътрешен артикул (БВП) за обучение и настояха, че растежът на учителските заплати няма да бъде доближат. 
Тошко Йорданов, ръководител на парламентарната група на „ ИТН “, уточни, че с този фонд „ Стамболов “ „ ще се пробутват хора на родственици и другари “. Цончо Ганев от „ Възраждане “ разяснява, че това е скица за крадене, а не система за подкрепяне на български деца да учат в чужбина.

В Западна Европа таксите в университетите са алегорични, кампусите са изцяло безвъзмездни, а що се отнася до българчетата, първенци на международни и интернационалните олимпиади, едно от тези деца е на Николай Дренчев, международен първенец по математика, тези деца от първия ден имат обезпечени оферти за стипендии в най-реномираните международни университети, означи депутатът. По думите му средствата за тази „ фондацийка “, която желаят да създадат ръководещите, ще отидат за деца на новата номенклатура, която те са основали.  

Финансовият министър Асен Василев отговори, че Фонд „ Стамболов “ е за български надарени деца, които са признати в елитни международни университети и желаят да се върнат и работят в България. Това, което българската страна прави, е да направи опит част от тези хора да се върнат назад в България, като им даде безлихвен заем, който, в случай че се върнат и работят в България за пет години, ще бъде банален, обясни Василев. По думите му това е шансът да си върнем тези деца. 

Василев напомни, че повода да имаме държавност, да имаме Софийски университет, е че Стефан Стамболов е отделил не пет млн. лева, а 140 млн. лева за образование на българския хайлайф в задгранични университети, с цел да се върнат по-късно и да изградят третата българска страна. 
Финансовият министър Асен Василев отговори на депутата от „ Българска социалистическа партия за България “ Ирена Анастасова, с която влезе в спор за нарастване средствата за обучение в т.ч и за заплатите на педагозите.

Оставяте недофинансирани образованието и науката, подлага на критика заложеното в бюджета депутатът от левицата. В този бюджет целта е един единствен – 3% недостиг и Шенген, добави тя. По думите ѝ, до момента в който не достигнем 5% от Брутният вътрешен продукт за обучение, няма да реализираме разцвет на нацията. Пари в чувал не би трябвало да се дават, когато има действителни резултати, действия, когато е ясно защо могат да отидат тези средства, тогава ще бъдат отделени, уточни Василев. Не е правилно, че заплатите в образованието няма да се усилят със 125%, отговори той на Ирена Анастасова и изясни, че тези 125% са обезпечени въз основа на последните действителни данни на Националния статистически институт за възнагражденията на преподавателите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР