Депутатите ще обсъждат отново Закона за изменение и допълнение на

...
Депутатите ще обсъждат отново Закона за изменение и допълнение на
Коментари Харесай

Марина Митова, КНСБ за тока: За чия сметка ще бъде либерализацията?

Депутатите ще разискват още веднъж Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, върху който президентът наложи несъгласие. Либерализацията на пазара на ток за битовите консуматори ще докара до повишаване на електричеството за бита, липсва оценка на въздействието на този развой, показва в претекстовете си президентът. Енергийната комисия отхвърли наложеното несъгласие. КНСБ не е срещу, само че желае отсрочване, сподели пред БНР Марина Митова, ръководител на Независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ. Според нея се не помнят думите „ равномерен “ и „ обективен “ и остава единствено „ преход “.

„ За чия сметка ще бъде тази либерализация? Колко ще спечелим и какъв брой ще загубим? Нашето население може ли да го понесе или не може? Трябва ли да измръзнат от мраз 10% от популацията и да не могат да си купуват медикаменти, с цел да си заплащат силата, с цел да вземем не знам какъв брой милиона евро от Плана за възобновяване, или тази цена ще я спестим, като отложим колкото би трябвало? Публикуваха наредбата без да е ясно до ден сегашен кой дава отговор за енергийно бедните. “

 

„ За да се реализира тази либерализация, съм сигурна, че някой е правил модели какъв брой финанси са нужни, с цел да се финансира осъществяването, да не изпаднат едни семейства в последна беднотия, освен енергийна, а последна. Тази информация липсва. Дали ще е внезапен скокът, дали не – цените на фючърсите през днешния ден са едни, след една година ще са други. Геополитиката оформя цените, никой не знае. Но ако можеше да забележим сюжети – удобен, неподходящ. Тези неща са скрити за обществото„, разяснява Митова в предаването „ Преди всички “.

Тя назова неналичието на осведомителна акция „ сериозен момент„.

Прогнозата на КЕВР беше, че са необходими допълнително към милиард и половина лв. за отплата на енергийно бедните и битовите консуматори, напомни Марина Митова. Според синдикалиста „ на практика ще продължи субсидирането на калпак, което се правеше и за бизнеса„, което съгласно КНСБ е голяма неточност.

За синдиката не е ясно и как този фонд ще се цялостни със средства и е „ немислимо да се обезкървяват енергийните сдружения, с цел да се дават помощи “.

„ По калкулации на Българска академия на науките средно около 40% от популацията на България ще изпадне в енергийна беднотия след либерализация на цените, при сегашната линия на беднотия и при тези цени на силата. Не може да се пресмятат обезщетения за енергийно бедните след 2 години с цени от предишна година. Домакинството ще има потребност от помощ за енергийните цени в месеца, в който не може да си разреши силата, а не на база предишни цени„, безапелационна е Митова.

Според нея „ всички планове за енергийна успеваемост би трябвало да са приоритет за енергийно бедните, а не отново за всички “.

„ Да изпълняваме проформа на хартия планове по Плана за възобновяване е поредна неточност на България. Реформата е на хартия„, счита Митова.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР