Депутатите ще гласуват на първо четене четири законопроекта за промени

...
Депутатите ще гласуват на първо четене четири законопроекта за промени
Коментари Харесай

Парламентът ще гласува четири законопроекта за промени в Кодекса на труда

Депутатите ще гласоподават на първо четене четири законопроекта за промени в Кодекса на труда, планува проектопрограмата за работа на Народното събрание.
Преди седмица обособените оферти бяха показани и разисквани в пленарната зала, само че до гласуването им не се стигна поради липса на кворум.

Един от законопроектите е импортиран от Министерския съвет (МС). С него се регламентира самостоятелното право на бащата (осиновителя) на отпуск в размер на два месеца за развъждане на дете до навършване на осемгодишна възраст, ако не е употребил трансфериран от майката (осиновителката) отпуск за развъждане на дете.

Парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС пък предлага 24 май да бъде разгласен за народен празник.

Два са законопроектите за промени в Кодекса на труда, импортирани от ПГ на „ Възраждане “. С единия се планува да бъде възложен спомагателен заплатен отпуск на родител с едно или повече деца до 18-годишна възраст, по един ден за всяко дете, само че не повече от четири работни дни за всяка календарна година. С втория законопроект се предлага народните представители да бъдат в неплатен отпуск за времето на осъществяване на мандата им като такива, без значение от миналата заемана служба и месторабота. След приключване или предварително преустановяване на мандата, в 15-дневен период те заемат предходната си служба.

Комисията по труда, обществената и демографската политика предлага приемането единствено на законопроекта на Министерски съвет.
Очаква се депутатите да гласоподават и план на решение за превръщане на факултета със седалище във Велико Търново на Национален боен университет „ Васил Левски “, както и за изменение на решението на Народното събрание за превръщане на Висшето военно общовойсково учебно заведение „ Васил Левски “, което също беше показано преди седмица.
Заради липса на кворум за тази седмица бе отсрочено и гласуването на второ четене на измененията в Закона за статистика на вътрешнообщностната търговия със артикули.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР