Депутатите ще четат доклада от ревизията след лятната си ваканцияКалина

...
Депутатите ще четат доклада от ревизията след лятната си ваканцияКалина
Коментари Харесай

Крият аферата с пощите в Сметната палата

Депутатите ще четат отчета от проверката след лятната си почивка
Калина Константинова разгласи над 30 констатации за нарушавания от вътрешен одит

Интереси за планове към 101 млн. лв.

Калина Константинова стана принципал на “Български пощи”, защото транспортният министър Николай Събев щеше да бъде в спор на ползи поради компанията си за куриерски услуги.

Аферата с “Български пощи” е за милиони левове, а в този момент ще потъне и с инспекцията от Сметната палата. Това разясниха пред “Труд” някогашни шефове на държавното сдружение и висши чиновници на транспортно министерство, които не пожелаха да бъдат представени. “Това е компанията, която можеше да бъде развита като конструкция до мощен държавен холдинг с няколко обособени предприятия, само че сега се върви към обслужване на частни интереси”, обявиха още специалисти с дълголетен опит в бранша.

Народното събрание разпореди на Сметната палата да направи одит на положението на “Български пощи” поради неизплатените заплати на чиновниците и хакерската офанзива, която евентуално обслужва ползи към сегашните ръководещи. Проверката ще обхване интервала от 1 януари 2019 година до 31 април 2022 година и ще стартира от понеделник - 23 май. Окончателния отчет за положението на “Български пощи” би трябвало да бъде импортиран в деловодството на Народното събрание след края на лятната почивка на депутатите - до 29 август.

Преди това вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова, която дава отговор неотдавна за “Български пощи” разгласи, че има над 30 констатации за нарушавания в метода на ръководство на имуществото на сдружението по данни от предоставения вътрешен одит по отношение на положението на парцелите на сдружението и метода им на ръководство. Самата Константинова към този момент на няколко пъти се опита да трансферира отговорността за срутва в пощенските услуги върху предходните ръководещи. Но тъкмо специалисти по технологии заподозряха особени ползи за 101 милиона лв. прозира зад хакерската офанзива над “Български пощи”. Правителството счита да се появи като избавител в сложната обстановка в сдружението - план за 101 млн. лв., от които 68 млн. лева ще бъдат вложени в цифровизация на пощенските услуги, а с оставащите пари ще се модернизират пощенските станции. Финансирането е в Националния проект за възобновяване и резистентност, само че се чака средствата ще бъдат ориентирани към доближени на властта IT и PR компании и резултатът от модернизацията остава прекомерно подозрителен.

На фона на инспекцията, която ще бъде стартирана от Сметната палата за близо три месеца, единствено преди два дни и след следствие на “Труд” от Софийска градска прокуратура се самосезираха и стартира инспекция по хакерската офанзива. Прокурор от СГП към този момент е разпоредил осъществяване на инспекция по случая. Изискана е информация от ДАНС, ГДБОП, полицията дали правят инспекция за хакерската офанзива против “Български пощи”, като е указано след привършване на инспекциите материалите да се изпратят в Софийска градска прокуратура по подготвеност. А от “Български пощи” е изискана информация какъв е редът за погашение на пенсии след настъпилия срив в осведомителната система. “Колегите ще извършат в цялост всичко належащо, в случай че е належащо, ще разпитат министри, длъжностни лица от “Български пощи”, разяснява по този мотив основния прокурор Иван Гешев.

Общо 2981 е броят на пощенските станции в страната. 1171 са клоновете в селата с население от 200 до 800 поданици, а 206 - с под 200 поданици.
Борислав Цеков, лекар по конституционно право, във фейсбук: Всички стоят и гледат по какъв начин властта прави това безсрамие


Рейдърската офанзива против “Български пощи”, която явно цели да съсипе активността на държавния пощенски оператор, с цел да се насочат клиентите към частния оператор на министър на превоза, минава в нова фаза.

Вече от не едно и две места узнавам, че без пояснения от пощенските клонове са конфискувани компютри и в този момент по 3-4 чиновници на пощите се блъскат на по един компютър. Това е единствено подробност от почналата стремително след избирането на това държавно управление и на този министър придобил креслото си против подаяние от 300 хиляди лева, (б. р - Николай Събев направи шестцифрени дарения за “Продължаваме промяната”) офанзива за съсипване на пощите.

Първо пуснаха “Български пощи” в извънредно дълга почивка по коледните и новогодишни празници до момента в който министерският “Еконт” работеше съвсем без спиране. После стартира мнимата или проведена от забъркани в аферата хакерска офанзива, която разстрои доста активността на държавните пощи. Сега целеустремено утежняват обслужването на клиентите... И всички стоят и гледат по какъв начин властта прави това безсрамие. Това е България.

По следите на криптовируса
Било събота и се забавили с реакцията
В началото на май, съвсем месец след офанзивата против пощите, Васил Величков, консултант на вицепремиера без портфейл Калина Константинова, изясни, че драмата е почнала още на 4 април.

Тогава били конфигурирани спомагателни принадлежности, навлизайки в сървъра, с цел да се доближи оптимално до инфраструктурата на пощите. Хакерите обаче изчакали да стане събота - 16 април, в почивен ден, когато предстояло и изплащането на пенсии, с цел да стартира процесът по криптиране на данни.

Поради закъснение на реакцията така наречен криптовирус съумял да нанесе големи вреди. Голяма част от данните са най-вероятно окончателно изгубени, изясни тогава Величков.

Той съобщи още, че вирусът, и зловредните принадлежности, имали ясно изразен “почерк” от Русия и службите на Руската федерация.

От своя страна ДАНС обясниха, че са получили сигнал за офанзивата в пощите на 16 април, само че знаели за нея 10-12 часа по-рано.

От пощите обаче отказали помощ от сътрудниците с претекста, че щели да се оправят с казуса, описа шефът на ДАНС Пламен Тончев.

По думите му част около спора в Украйна огромно количество принадлежности за хакерски атаки се дават свободно във конгреси и платформи, дружно с указания за потреблението им. На то декор в пощите нямало модерни механизми за киберсигурност и мониторинг, което ги направило лесна цел.

Служителите са изтощени
В Пиринско са в XIX век - пишат ръчно
Всичко се изсипва с чували



Хората желаят услугата на пощите, тъй като е в пъти по-евтина от тази на частните куриери. Снимка: Авторът

Светлана Василева
ТРУД, Благоевград

Служителите в пощата в Благоевград са общителни и усмихнати, макар че работят като в XIX век. Писмата от институциите им се изсипват с чували и всичко се разказва на ръка, отново ръчно се пишат и противоположните разписки. По описи като от едно време се изплащат и пенсиите. Търсят се имена, ЕГН-та, съпоставят се данни от персонални карти и тогава се дават парите.

Компютрите на чиновниците също са архаични, по тази причина и тези стратегии, които са възобновени зареждат постепенно, от време на време би трябвало по един час, признават чиновниците. Плаща се тока в станцията, само че не и водата. Пратки и пратки се одобряват за страната и света.

Хората държат на пощата и техните услуги, поради много по-ниските цени спрямо частните куриерски компании.

“Едно писмо предложено тук ми коства 1,50, а в частните е 7 лева”, споделя чиновничка от ТЕЛК пристигнала да пуска писма.

“Мога да получавам пенсия на карта, само че не желая, тук като дойда хем взимам парите, хем заплащам сметките. А и се забележим с другарите, създадем си раздумка, за мен пощата е важна”, споделя пенсионер.

Паника в Бургаско
Масово се местят в банки
Викат децата да им открият сметки

Мария Кехайова
ТРУД, Бургас

Бургаските пенсионери са паникьосани, че Български пощи са западнали и има риск да не получават в точния момент пенсиите си. Затова възрастните хора всеобщо желаят да получават месечните си пари по банка.

“Дъщеря ми живее в столицата, само че щом разбрах, че пощата към този момент не е това, което е, т. е. не може да и се има доверие и е затънала, извиках я да ме реалокира в банка”, описа 78-годишен пенсионер. Той заречен да помогне за разкриване на сметка в банката и на собствен другар, чиито деца са в Съединени американски щати и няма по какъв начин да се върнат.

Проблем със срив в системата и неспособност да си платят сметките изправи хората на нокти преди две седмици.

“Преди две седмици бе истински пъкъл. Беше още студено, аз се стоплям с климатик, нищо друго нямам. Изведнъж се оказа, че не мога да си платя тока в пощата. Много се уплаших да не ме изключат, да остана на мрачно и студено, както съм самичък. По два пъти дневно идвах в пощата- заран и вечер, с бастуна, само че на вятъра. Аз си знам какъв брой се притесних”, описа Тодор Иванов, на 86 година

Отново срив
Търновци желаят клоновете да работят и в събота
Да са по-мили с клиентите



Галина Илчева описа, че хората към момента не могат да се оправят с пратки и писма. Снимка: Авторът

Веселина Ангелова
ТРУД, Велико Търново

Доста от жителите на Великотърновска област със усложнение получават пенсии, изпращат пратки и записи, и се разплащат за комунални услуги в пощенските станции, сподели инспекция на “Труд” на място. В петък преди обяд системата още веднъж беше срината. Служителите в обособените клонове бяха на работните си места, само че не можеха да обработват колета и действително активността беше изцяло блокирана.

“Плащам си тук сметките за ток, за вода, телефон. Миналият месец като идвах имаше проблем. Днес още веднъж компютрите не работят. Не е редно в XXI век с месеци да няма решение”, разяснява Пламен Младенов, който отхвърли да застане пред обектива.

Михаела Тодорова, показа, че влиза в кварталния пощенски клон, с цел да употребява съответна услуга - получава пари, преводи. “Цените са търпими и пратките идват навреме”, разяснява Тодорова.

“Заради сривовете се постанова хората да чакат дълго за пенсиите си. Негодуват и са обезпокоени. Някои разясняват възмутено на опашката, че чакат значими документи и пратки от чужбина, които се бавят или пък не могат да стигнат до получателите си”, споделя Галина Илчева. Препатили търновци дават съответни рекомендации за по-качествена и съвременна услуга на държавното сдружение. Боляри са безапелационни, че работното време би трябвало да се удължи, тъй като хората са до 17 часа са работа, а клоновете тъкмо тогава затварят.

Останали и без добавката
Пенсионери още чакат великденските добавки
Владимир Костадинов: Успяхте да ни върнете в предишния век



Хора от Генерал Тошево, които се водят с непрекъснат адрес във Варна, карат без парите си. Така е в Шуменско, където на пенсионерите им се постанова да пътуват с километри, с цел да вземат пенсията.

Даниела Фархи, Цветелина Георгиева
ТРУД

Пенсионери с непрекъснат адрес във Варна, които от години живеят по селата, още чакат великденските добавки. Това се оплакаха неколцина възрастни мъже от Генерал Тошево. За да не вървят 2 пъти до пощата, те решили да си получат добавката с майските пенсии, само че след хакерската атака останали и без нея, и без пенсиите си.

“Пращат ни да вървим до Варна, с какви пари?”, питат се пенсионерите.

Подобен проблем имат и други поданици на дребни селища, които след пенсионирането си са се върнали по родните места, само че са адресно регистрирани в регионалния град. Някои преглъщат банковите такси, с цел да са сигурни, че ще се получат в точния момент парите по карта.

Доста хора внесоха молби да си получават пенсиите вкъщи през последния месец, сподели пощальонка. Жената призна, че и техните заплати закъсняват поради срутва в системата. “Носим куп пари без защита против 750 лева чисто на месец, а в този момент се постанова и тях да чакаме”, изясни тя.

И в Шуменско някои хора от третата възраст живеят в регионалния град, само че непрекъснатият им адрес е в друго обитаемо място и там само могат да получат пенсиите си по ведомост. Така би трябвало да пътуват десетки или даже стотици километри.

Пример е Владимир Костадинов, който е получил добавката за Великден и пенсията за май чак на 17 май. Тогава намерил време да пътува до Търговище, което е на 42 км от Шумен. Разказва: “Мислех, че този срив, за който тръбяха, ще се оправи за ден-два. Никога не съм вярвал, че цялостен месец техниката на пощите ще бъде блокирана. Обясняват, че не била предпазена, ами защитете я... Не ви ли е съзнателно, че причинявате такова стеснение на възрастни хора да харчат пари и време за път, да се редят по опашки за подаяния ви. Успяхте да ни върнете в предишния век! Освен това служителката ми сподели, че не е несъмнено дали системата ще се оправи. Възможно е и пенсиите за юни да се раздават по същия примитивен начин”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР