Депутатите решиха да отложат освобождаването на пазара на електрическа енергия

...
Депутатите решиха да отложат освобождаването на пазара на електрическа енергия
Коментари Харесай

Депутатите отложиха освобождаването на пазара на ток до 2026 г.

Депутатите взеха решение да отсрочат освобождението на пазара на електрическа сила за битовите консуматори до началото на 2026 година.

България е поела ангажимент по Плана за възобновяване и резистентност да освободи пазара на бита. Това трябваше да стартира още от началото на тази година с освобождение на пазара на едро за доставчиците на ток. В момента няма подготовка за сходна стъпка обаче.

Заради забавеното освобождение на пазара на електрическа енергия се чака България да загуби към 700 млн. евро по проекта за възобновяване, което е част от второто заплащане по схемата на Европейския съюз.

Преди да бъде освободен пазарът, би трябвало да се вкара и ново определение за понятието " енергийно безпаричен ". Към момента няма настояща нормативна уредба.

В момента цената на свободния пазар е доста по-висока в сравнение с контролираната цена, която се дефинира от Комисията за енергийно и водно контролиране. Очаква се обаче до 2026 година да има стабилизиране на цената, разгласи от парламентарната естрада ръководителят на енергийната комисия към Народното събрание Делян Добрев.

Срещу цялостната либерализация на пазара се оповестиха от партия " Възраждане ".

В момента от свободния пазар купуват ток всички компании. Именно поради високите цени се постанова те да получават обезщетения от страната. Парите се изземват от печелившите държавни производители на електрическа енергия и с тях се заплащат обезщетенията.

" В интерес на истината, с решението през днешния ден удостоверяваме заложената от предходното постоянно държавно управление политика и указаната дата в Плана за възобновяване и резистентност. Фиксираната нова дата обаче не би трябвало да ни успокоява, тъй като следва доста работа ", изясни Радослав Рибарски от Продължаваме Промяната ".


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР