Депутатите регламентираха дистанционна форма на обучение по време на извънредни

...
Депутатите регламентираха дистанционна форма на обучение по време на извънредни
Коментари Харесай

Дистанционна форма на обучение става задължителна и за детските градини

Депутатите регламентираха отдалечена форма на образование по време на изключителни условия и за децата в детските градини, с изключение на за учениците. Това стана с признатото предложение на Милена Дамянова от ГЕРБ и група народни представители, направено сред първо и второ четене на измененията в Закона за предучилищното и учебното обучение.

За предлагането гласоподаваха общо 121 народни представители, от които 109 "за ", без срещу, 12 се въздържаха.
"Когато заради изключителни условия наличието във формите на педагогическо взаимоотношение в детските градини и групите за наложително предучилищно обучение в учебните заведения е прекратено, след заповед на министъра на образованието и науката педагогическото взаимоотношение се реализира, доколкото и в случай че е допустимо, от разстояние в електронна среда посредством потребление на средствата на осведомителните и информационните технологии и с присъединяване на родителите ", планува признатата наредба.

В хода на дебата Ерол Мехмед от Движение за права и свободи съобщи, че ще се въздържат при гласуването поради възрастта на децата в детските градини. "Въвеждаме с този текст отдалечена форма и в детските градини ", съобщи Мехмед и уточни, че до момента такава опция е била дискутирана само за учениците. По думите му липсва публичен консенсус за направеното предложение, защото подобен спор не е осъществен.

Милена Дамянова съобщи, че философията на законопроекта е да дава повече благоприятни условия за децата и уточни, че това предложение е било направено от шефове на детски градини, които по време на изключителното състояние са осъществили такива планове за отдалечена форма на образование в детските градини. Тя изясни, че това предложение дава опция, в случай че е допустимо - учителите да подкрепят образованието на децата. По думите й тези детски градини, които не могат да го създадат, нямат обвързване.

Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че взаимоотношението на децата с електронни устройства е до половин час. По думите му това не е наложително и се регламентира като спешна и обезщетителна опция.

"Ние в действителност имаме спор за използването на устройства. Има изследвания, които споделят, че децата приблизително взаимодействат с електронни устройства над четири часа ", уточни министърът и посочи, че проучванията в региона на невробиологията са безапелационни, че електронните устройства имат отрицателно влияние върху интелектуалното развиване на децата. Ние по-скоро би трябвало да призовем родителите да лимитират достъпа на децата до устройства, сподели Вълчев и посочи, че се ангажират да провеждат и подобен спор. По думите му тук става въпрос за половин час дейно педагогическо взаимоотношение, а не безсистемно гледане на тв приемник или друго електронно устройство.

С признатите промени се регламентира отдалечената форма на образование за възпитаници при изключителни условия и в случаите, когато присъственият учебен развой в учебното заведение е прекратен.

Текстовете регламентират опцията за отдалечено образование по желание на ученика, след заповед на шефа на учебното заведение, само че за не повече от 30 образователни дни по здравословни или други уважителни аргументи, удостоверени с документ.

Предвижда се опция за отдалечено образование и при непреустановен развой на образование в учебно заведение за повече от 30 дни, когато е подложен под риск живота и здравето на ученика или на негови близки, с които той живее на един адрес.

Обучението от разстояние в електронна среда включва отдалечени образователни часове, самоподготовка, настояща противоположна връзка за резултатите от образованието и оценяване, плануват признатите разпореждания. Обучението от разстояние в електронна среда се прави от учителите в границите на уговорената дълготрайност на работното им време, като осъществяването на нормата преподавателска работа се урежда в държавния учебен стандарт за нормирането и заплащането на труда, гласят признатите текстове.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР