Депутатите приеха удължаването на срока, в който за ресторантьорите и

...
Депутатите приеха удължаването на срока, в който за ресторантьорите и
Коментари Харесай

Удължават с една година намаленото ДДС за ресторантьори и хотелиери

Депутатите одобриха удължаването на периода, в който за ресторантьорите и хотелиетите се начислява понижено Данък добавена стойност от 9%. Намалената ставка беше въведена поради пандемията и важеше до края на тази година. След днешните измененията тя ще важи и за 2022 година

Както до момента, 9% Данък добавена стойност ще важи за ресторантьорските и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени, книги, туристически услуги и фитнеси и спортни артикули.

" В идващия обсъждан бюджет ние ще създадем финансова рамка, в която ще обосновем предлагането си за 0% върху стоките и услугите, които са най-важни за бедните хора. В изключителната обстановка, в която се намираме, би било редно да се намерения за хората, които заплащат най-високата цена – болните хора ". Това съобщи ръководителят на „ Възраждане “ Костадин Костадинов от парламентарната естрада на съвещанието на Народното събрание в четвъртък.

Костадинов посочи, че в програмата на „ Възраждане “ е записано още преди 7 години, че за 3 типа артикули ДДС-то би трябвало да бъде понижено на 0%.

„ Във Англия ДДС-то за медикаментите и книгите е 0%. По отношение на двете наши прилежащи балкански страни – Гърция и Румъния - в Гърция имаме 6% за медикаменти и книги, в Румъния – 9%. Трябва да помислим и за финансовото здраве на хората. Ако не можем да дадем парите на хората, които са най-потърпевши от обстановката сега, дано най-малко да не им вземаме пари. Ние от „ Възраждаме “ ще настояваме на това “, безапелационен бе той.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС от своя страна съобщи, че парламентарната група на партията му ще поддържа предложенията на сътрудниците им от „ Възраждане “.

„ Бихме желали да прибавим във връзка с книгите едно уточняващо предложение – там, където става въпрос за електронни книги, да бъдат добавени и аудио книги. Това е значимо конкретизиране, тъй като то е обвързвано с хората, които са незрящи, които с помощта на аудио книгите имат достъп до литература. Нашето предложение е аудио книгите да бъдат приравнени с електронните книги “, сподели той.

Йордан Цонев бе безапелационен, че от парламентарната група на Движение за права и свободи ще поддържат импортирания план.

„ Налага се да удължим периода на деяние на тези облекчения. Дали те са задоволителни е друга тематика. Нямаме време сега да променяме дизайна на ограниченията. Не би трябвало да стресираме бизнес средата напълно целеустремено. Въпросът е съблюдаваме ли процедурите или не. Когато приказваме за възобновяване на парламентаризма – би трябвало всички неща да се случват през откритите процедури. Ние ще подкрепим едно неуместно изключение – данъчен закон да се одобри на 2 четения в 1 съвещание, с цел да не бавим този развой. Добре е законопроектите да минават през публично разискване. Но има случаи, в които Народно събрание ще бъде изправено пред хипотезата да одобри един закон без той да е обсъждан. Винаги сме се противопоставяли на ограничението на законодателната самодейност и законодателния развой “, изясни националният представител.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР