Депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта. В новите

...
Депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта. В новите
Коментари Харесай

Приходната агенция ще има пълен контрол над хазарта

Депутатите одобриха дефинитивно измененията в Закона за хазарта. В новите текстове е заложено Националната организация за приходите да поеме цялостния надзор над хазартния бранш.

От ГЕРБ се отхвърлиха от първичната си концепция Държавната комисия по
хазарта да се трансформира в Агенция по хазарта, който да бъде на директно послушание на Министерския съвет. Според тях Национална агенция за приходите има максимален потенциал да провежда събираемостта на налозите и таксите от този бизнес, както и да реализира надзор над хазартните обекти.

Депутатите от "Обединени патриоти " редактираха предлагането си за фрапантно нарастване на първичния капитал за издаване на нов лиценз, което провокира недоволството на дребни и междинни компании от сектора, излезли на митинг против новите текстове в закона.

Текстовете предвиждаха за издаването на нов лиценз за
казино да бъде нужен капитал от 3 млн. лв., а за зала с игрални автомати – 1 млн. лв.. След поправката сумите станаха на половина – 1,5 млн. и 500 хиляди лв.. Увеличение въпреки всичко ще има, защото сега и казината, и за игралните зали е нужно обявление на капитал от 7500 лв..

Дава се опция на Спортния тотализатор да провежда още
хазартни игри - обичайната лотария, числови лотарийни игри, моментна лотария, залагания върху резултати от спортни надпревари и надбягвания с коне и кучета, онлайн казина, а спортният министър би трябвало да предложи на кабинета по какъв начин да се разпределят приходите от тях.

Също по този начин се планува най-малко от 10% от остатъка от постъпленията на Българския състезателен тотализатор да бъде заделян за Национален фонд "Култура ", а с парите да се подкрепят българските създатели.

Мнозинството отхвърли предлагането на водача на НФСБ Валери Симеонов и сътрудниците му от "Обединени патриоти "
казина да има само в 5-звездните хотели, националните курорти и пограничните региони на страната.

Докато депутатите гласоподаваха измененията, представители на хазартния бранш излязоха на митинг пред Народното събрание. Те виждат в промените мафиотски игри и лобизъм. Според протестиращите повдигането на лицензите за отваряне на игрални зала и
казина обрича на крах дребните и междинни играчи в сектора.

От браншовите организации също изрекоха неодобрение, че измененията, импортирани сред първо и второ четене на закона, се одобряват без публично разискване с представители на сектора и оценка на въздействието.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР