Депутатите приеха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение

...
Депутатите приеха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Осиновителките вече с право на платен отпуск

Депутатите одобриха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Промените плануват жена, която осинови дете, навършило 2-годишна възраст, при изискванията на цялостно осиновяване да има право на отпуск за интервал от 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване, само че не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст.

Осигуреното за общо заболяване и майчинство лице, което има 12 месеца застрахователен стаж като обезпечено за този риск и употребява отпуск при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст при изискванията на цялостно осиновяване, има право на обезщетение за период от 365 дни, само че не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст.

Самоосигуряващите се лица, които са обезпечени за общо заболяване и майчинство и имат 12 месеца застрахователен стаж като обезпечени за този риск, имат право на парично обезщетение при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст.

Законопроектът третира само цялостното осиновяване на деца от институции. Промените имат за цел да подтикват процеса на деинституционализация на децата от домовете посредством осиновявания от една страна и от друга - основаване на опция за акомодация за избран интервал от време сред осиновеното дете и неговите родители (осиновители).

Управляващите обявиха също по този начин, че средствата ще бъдат заложени с предложение сред първо и второ четене на Закона за държавния бюджет.

Промените влизат в действие от 1 януари 2014 година

Нашият непретенциозен коментар е, че беше извънредно време хората, които се вземат решение на тази сложна стъпка, да се употребяват с повече права от до момента. В качеството си към този момент на родители, те би трябвало да се употребяват с всички привилегии и да имат всички отговорности, наедно с останалите родители. Времето на акомодация е еднообразно мъчно за детето и осиновителите, само че то е и извънредно належащо. Важно е всички да свикнат с новия си живот и когато се наложи, това да бъде при най-малък стрес.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР