Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона

...
Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона
Коментари Харесай

След дълги дебати депутатите приеха 4 разпоредби от промените в Закона за защита от домашно насилие

Депутатите одобриха на второ четене текстове от измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение, с които се уголемява кръгът на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които могат да търсят отбрана. От сутринта Народното събрание разисква промените и одобри четири от 33 параграфа.  

 

Защита по този закон може да търси и всеки потърпевш от домашно принуждение, осъществено от родственик по права или по съребрена линия до четвърта степен в това число на лицето, с което се намира или е било във фактическо съпружеско общуване, както и от лице, което е брачен партньор или някогашен брачен партньор на родителя, записаха депутатите. Защита по този закон ще може да се търси и когато насилието е осъществено от лице, на което са предоставени грижи за детето, или лице, на което детето е поверено. 

 

Актовете на домашно принуждение могат да се правят и посредством деяние или безучастие, взеха решение още народните представители. 

 

Предвижда се страната да организира поредна политика в региона на домашното принуждение посредством съгласуване, използване, наблюдаване и оценка на политиките и ограниченията за попречване и отбрана от домашното принуждение. Законът има за цел да даде бърза и ефикасна отбрана и да обезпечи помощ и поддръжка на лица, потърпевши от домашното принуждение или в риск и да упражни превантивно и възпиращо деяние върху причинителя на насилието, записаха още депутатите.

Очаква се разискването и гласуването на промените в Закона за отбрана от домашното принуждение да продължи на последващо съвещание.

 

Следващите разпореждания, които предстоят да бъдат прегледани, плануват да се улесни достъпът до правораздаване, като молбата за формиране на произвеждане по издаване на заповед за отбрана да бъде препратена до съответния съд в период до 24 часа от направеното искане на потърпевшото лице. Предвидена е възбрана за причинителя да реализира контакт с потърпевшия под каквато и да е форма, както и възбрана за придобиване, предпазване, носене и приложимост на взривни субстанции, оръжия, муниции и пиротехнически средства за период, избран от съда. Създава се опция причинителят на насилието да бъде длъжен да посещава профилирани стратегии за превъзмогване на експанзията и справяне с гнева.

 

С измененията в закона се предлага още към Министерския съвет да се сътвори Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, както и Национална осведомителна система за случаите на домашно принуждение, реализирани на територията на страната.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР