Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за съдебната

...
Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за съдебната
Коментари Харесай

На второ четене: Парламентът удължи мандата на ВСС с половин година

Депутатите одобриха на второ четене измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с които мандатът на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще бъде продължен с 6 месеца , както и дадоха на министрите на електронното ръководство и на правораздаването да приготвят разпоредба, в която да се разпишат условия за електронната система, с коят пъкъла бъде избиран прокурор, който да проверява ръководителя на държавното обвиняване.

Ад хок прокурорът ще бъде избиран по нова система, на която Висшият правосъден съвет би трябвало да прави всяка година одит.

Системата би трябвало да дава отговор на следните условия - да не е част от единната осведомителна система на съдилищата; да разгласява данни за всеки инцидентен избор, както и да разрешава всеки инцидентен избор да бъде тестван от трети страни, в това време да не разрешава на лица с достъп до нея да въздействат на инцидентния асортимент, гласоподаваха още депутатите.

Назначените съдии за прокурор за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор, вземат участие в общото заседание на прокурорите, гласоподаваха още депутатите.

Всички висящи и неприключили с акт за встъпване процедури по желание на членове на Висшия правосъден съвет се приключват, гласят гласуваните на второ четене промени.

Създаден бе лист от съдии, изразили предпочитание да бъдат прокурори, които да проверяват обвинител №1. Списъкът може да се актуализира, в случай че някой от искащите се откаже или различен изяви предпочитание да се включи в него. Системата за инцидентно систематизиране на делата, свързани с следствието на основния прокурор, ще става със специфичен модул в единната система. Предходният модул, с който към този момент е изтеглен първият арбитър, проверяващ основния прокурор, няма да се употребява.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР