Депутатите приеха на второ четене измененията в енергийния закон.Основната цел

...
Депутатите приеха на второ четене измененията в енергийния закон.Основната цел
Коментари Харесай

Депутатите разшириха либерализацията на енергийния пазар

Депутатите одобриха на второ четене промените в енергийния закон.

Основната цел на измененията в Закона за енергетиката е да бъде осъществена основна крачка в посока либерализация на енергийния пазар.
Предложенията, заложени в законопроекта, са заимствани от отчета на Световната банка " Осъществяване на преход към финансова стабилизация и пазарна промяна на енергийния бранш ".

Една от ограниченията в модела на Световната банка предлага въвеждане на обвързване на оператора на електропреносната мрежа и операторите на електроразпределителните мрежи да закупуват електрическата енергия, нужна за софтуерните разноски на пазарен принцип. Този метод е осъществен на доста европейски страни и дава причина за ликвидност на електроенергийната борса, като в това време подтиква операторите да се стремят към понижаване на загубите. Очаква се търсеното количество електрическа енергия на проведения борсов пазар от оператора на електропреносната мрежа и операторите на електроразпределителните мрежи да бъде към 3.6-3.8 тераватчаса.

Друга основна мярка е консолидираното на свободния пазар на производители, чиято сила се изкупува на преференциални цени. След измененията, тези производители ще продават създадената от тях електрическа енергия на свободния пазар през платформите на Българската самостоятелна енергийна борса и ще получат награда от Фонд " Сигурност на енергийната система ".
Тази мярка ще докара до нараснала конкуренция, ликвидност и резултатност на енергийните пазари, като в същото време пази стабилността на приходите на производителите с контракти за изкупуване на електрическа енергия.

Препоръката на Световната банка е при въвеждането на новите условия е да бъде премислена поетапност за консолидиране на производители на пазара.
Препоръчва се в началото на свободния пазар да се изведат огромните производители, а на идващ стадий и останалите по-малки производители с преференциални цени. В тази връзка, смяната планува механизъм за въвеждане на " контракт за компенсиране с награда " за създадената електрическа сила от възобновими източници и от високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила, създадена от централи с обща конфигурирана електрическа мощ 4 MW и над 4 MW.

Премията, която ще бъде изплащана от Фонд " Сигурност на енергийната система " съставлява разликата сред преференциалната цена и прогнозната пазарна цена. За тази цел се вкарва обвързване на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) годишно до 30 юни да дефинира планирана пазарна цена за тези производители съгласно типа на първичния енергиен източник. Очакваното количество електрическа енергия, което да бъде предлагано на проведения борсов пазар е към 4 тераватчаса. По данни на НЕК ЕАД, изкупената сила от тези производители за 2017 година е малко над 4 тераватчаса.

Обхвата на предлаганите промени визира 147 производители на електрическа сила с обща конфигурирана мощ 4 MW и над 4 МW. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР