Депутатите приеха на първо гласуване на Законопроект за изменение и

...
Депутатите приеха на първо гласуване на Законопроект за изменение и
Коментари Харесай

На второ четене ще се реши колко ДДС ще плащат ресторантите

Депутатите одобриха на първо гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност. Вносител е Министерски съвет. Народните представители гласоподаваха със 102 гласа " за ", 43 гласа " срещу " и 21 гласа " въздържали се ".

От Има Такъв Народ дадоха поръчка, че всички ограничения би трябвало да бъдат преосмислени. Павела Митова категорично настоя това да се случи за намаленото Данък добавена стойност за ресторантьори и кетъринг услуги. След като за медикаментите ДДС-то не е понижено, и Тошко Йорданов ще поддържа концепцията да се върне 20% Данък добавена стойност за заведенията за хранене.

Депутатът от ПП-ДБ Венеция Ангова прикани депутатите да поддържат спомагателни 8-9 ограничения, които предлага държавното управление, с цел да може в случай че не мине 20% Данък добавена стойност върху ресторантьорите, да се върнат средствата, дължими на страната.

Христо Проданов съобщи, че парламентарната група на Българска социалистическа партия ще гласоподава " въздържали се " с мотив, че се тормозят от текстовете за  когато няма издадени касови бележки. Това, в случай че бъде признато, ще сътвори големи проблеми - по какъв начин ще се потвърди, че не са ти донесли касова записка, има доста недобросъвестни хора, уточни Проданов. Иначе Българска социалистическа партия сред първо и второ четене ще поддържат отпадането на 9% Данък добавена стойност ставка за ресторантьорите и връщането на ставката на 20%.

От ГЕРБ-СДС също считат, че заложените ограничения няма да сработят и дадоха поръчка за оферти сред първо и второ четене.

В законопроекта предложенията за промени, свързани с привеждане на Данък добавена стойност законодателството в сходство с наредбите на европейското законодателство, които се отнасят за:

1. Случаите на заличаване или бракуване на артикули, при които не се прави промяна на употребения данъчен кредит;

2. Въвеждане на нов предел за регистрация в размер на 166 000 лева, с което се цели основаването на актуален и банален режим за дребните предприятия в сходство с Директива (ЕС) 2020/285, която ще се ползва от 01.01.2025 г.;

3. Предложения за промени, свързани с внедряване в Митническата осведомителна система за внасяне на функционалността за централизирано оформяне при импорт, като е въведено отсрочено заплащане на налога при централизирано оформяне при импорт на артикули, и са регламентирани изискванията за използването и отчитането на Данък добавена стойност.

Предложения за промени, свързани с обезпечаване на вярното събиране на Данък добавена стойност и попречване избягването на данъчно облагане:

1. Които засягат лицата, неизпълнили задължението си да се записват по ЗДДС или да се записват в планувания период, да начислят дължимия Данък добавена стойност за осъществените облагаеми доставки през интервала, когато са били длъжни, само че не са били регистрирани по този закон, посредством издаване на 2. Данъчен документ, предвид на което ще се даде право на данъчен заем на получателя по доставката;

3. Въвеждане на опция получателят по доставка да не заплати цената на същата, когато доставчикът не издаде касова записка и други

Предложения за промени, свързани с прецизиране на разпореждания, в това число и по отношение на зародили усложнения при практическото използване на закона:

1. Когато лицата, които са избрали да употребяват в комерсиалния си обект програмен продукт, включен в листата, поддържан от Национална агенция за приходите, да могат в този обет да записват и регистрират продажбите на артикули или услуги посредством издаване на фискален бон, генериран в електронен тип и автоматизирано възложен на електронен адрес на получателя, по ред и метод, избрани в наредбата, издавана от министъра на финансите;

2. По отношение на предоставеното в допълнение поръчителство към направеното към този момент годишно поръчителство от лицата, търгуващи с течни горива са направени прецизиращи текстове; оферти за удължение до 30 юни 2024 година на периода за използване на нулева ставка на налога за доставката на самун и брашно, и удължение до 31 декември 2024 година на периода за използване на понижена ставка на Данък добавена стойност за ресторантьорски и кетъринг услуги; оферти за промени в административно-наказателните разпоредби;

3. Актуализиране на размерите на налаганите санкции и наказания при неиздаване на касова записка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР