Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за административното

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за административното
Коментари Харесай

Държавата ще може да поема контрол над Лукойл

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, препоръчани от Ивайло Мирчев („ Демократична България “) и група народни представители.

С този закон при избрани условия страната може да поеме надзор над " Лукойл "

Това законодателно предложение цели да даде опция в ръцете на държавните институции да има инструмент, който да разреши на страната да реагира в комплицирани обстановки, в каквато се намира сега България, дръзвам да кажа и целият свят, за да се подсигурява сигурността на сериозната инфраструктура в бранш " Енергетика ", обвързван с петрол и артикули от нефтен генезис, сигурността на доставките, качеството на обслужването, равнищата на цените и надлежно здравето и живота на българските жители, изясни Надежда Йорданова („ Демократична България “).

Тя разясни, че оферират в случаи, когато са налице условия, които заплашват националната сигурност в страната, по някакъв метод се нарушават наложените интернационалните ограничаващи ограничения или се злоупотребява с монополно състояние страната, в лицето на министъра на стопанската система и промишлеността, след предложение на консултативния съвет към него да назначи в съответния оператор на сериозна инфраструктура необикновен търговски шеф.

Предлагаме в рискова обстановка страната да може да назначи подобен във всяко комерсиално сдружение - оператор на сериозна инфраструктура в бранш " Енергетика ", по-специфично в бранш " Нефт и нефтени артикули ", с цел да може да се преодолее тази спешна обстановка, разясни Йорданова.

Тя посочи, че опцията за установяване на необикновен търговски шеф е лимитирана единствено за 6 месеца и може да бъде удължавана единствено още един път. Съдът ще може да ревизира дали са налице особените условия, които позволяват налагане на тази мярка, разясни Йорданова.

Йорданова сподели, че при определяне на нарушавания на санкционния режим, на условия, които заплашват националната сигурност, корист с монополно състояние, да може да бъде прекратяван лиценз или концесионен контракт или съответни позволения по отношение на акцизните хранилища, с цел да се подсигурява сигурността на доставките на тези артикули.

Според Драгомир Стойнев (ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “) законопроектът попълня дупка в българското законодателство. Хубаво би било да бе гледан по-отдавна, тъй като сега разглеждането, гласуването на сходен законопроект ражда тълкования, които пораждат и страхове, означи той.

Създава се усещането, че тъй като сега има рецесия и тя мъчно може да бъде овладяна, е хубаво да се накаже Русия като по този метод се вземе благосъстоятелност върху активите им, добави Стойнев. По думите му би трябвало да се изясни, че не се прави с тази цел, а краткотрайно да се назначи шеф или шефове, които единомислещо да взимат решение и в действителност да могат да ръководят предприятието. Вие, вносителите би трябвало да обясните, че това няма да се случи от на следващия ден, а при положение на потребност, обърна се Стойнев към сътрудниците си от „ Демократична България “. Според него сред първо и второ четене би трябвало да се опростят процедурите по назначението на особените търговски шефове.

Подкрепям законопроекта, само че в действителност считам, че би трябвало да бъдат направени много съществени промени, които да уточняват и внесат изясненост, съобщи Теменужка Петкова (ПГ на ГЕРБ-СДС). Тя уточни, че законопроектът борави с два термина - необикновен представител на страната и необикновен търговски представител. Може би би трябвало да има някакво уеднаквяване, да знаем в действителност защо тъкмо става дума, добави тя. По думите й би трябвало да се обясни дали приказват за сериозна инфраструктура или стратегически действия и обекти. Според нея би трябвало да бъдат прецизирани текстове от позиция на особения шеф. В законопроекта е планувано този необикновен търговски шеф да разпорежда осъществяването на цялостен и всеобхватен одит, означи Петкова и уточни, че термините би трябвало да бъдат прецизирани, защото такова разбиране, по думите й, на процедура не съществува.

Доста впечатляващо е, че много културно показахте, че за следващ път законопроект, вкаран от „ Демократична България “, не става за нищо, чисто юридически даже, сподели Цончо Ганев (ПГ на „ Възраждане “), като уточни, че става дума за чиста проба национализация.

Борислав Гуцанов (ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “) сподели, че законопроектът е верен и е щял да го приветства, в случай че в него не е била включена само и единствено сериозна инфраструктура и обекти, свързани директно с доставките на петрол и нефтопродукти.

Ако желаеме да сме справедливи и да има фактически работещ законопроект, той би трябвало да обгръща всичко, тъй като тук е доста изборно, добави Гуцанов. Нека да създадем законопроект, които обгръща всички сериозни предприятия, сериозна инфраструктура, стратегически, касаещи националната сигурност на страната ни и тогава да, щях да допускам във вашата откровеност. Нека това да го приемем като една първа стъпка, само че сред първо и второ четене да забележим може ли да бъде прибавен в този законопроект или би трябвало а го забавим и да се одобри един, които да дава отговор за всички, разяснява Гуцанов.

Инициативата, която сътрудниците отдясно подеха, е безусловно вярна и не мисля, че би трябвало да си играем със страховете на хората, съобщи Георги Самандов (ПГ на „ Български напредък “).
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР