Депутатите отхвърлиха предложението на председателят на бюджетната комисия към парламента

...
Депутатите отхвърлиха предложението на председателят на бюджетната комисия към парламента
Коментари Харесай

Прагът за плащанията в брой остава 10 хил. лв.

Депутатите отхвърлиха предлагането на ръководителят на бюджетната комисия към Народното събрание Менда Стоянова прагът за кешовите заплащания да падне на 5 хиляди лева

Още по тематиката
Най-вероятно планът ще претърпи съществени промени при второто разглеждане в Народното събрание

Национална агенция за приходите ще може да търси дължими налози и осигуровки и от някогашни акционери и съдружници

Депутатите дефинитивно отхвърлиха предлагането на ГЕРБ прагът за заплащанията в брой да падне на 5 хиляди лева Това стана при второ четене на измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) в зала. Така таванът за кешовите разплащания остава 10 хиляди лева

Без поддръжка

" Сега е Видовден сътрудници, когато гласуваме, ще се види кой е " за " нелоялната конкуренция, тъй като сивата стопанска система я зарежда и оттова удря дребния и междинния бизнес, кой е " за " парите в кеш в джобовете на предприемачите ", съобщи от трибуната ръководителят на бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). " Най-вероятно предлагането ни няма да мине, само че ще го подсещам от тази естрада, когато застанете и поискате разноски за пенсии, за обществени заплащания, за сигурност, за заплати. Разходи, разноски, разноски, тъй като това е доста хубаво за ушите на гласоподавателите ", разяснява тя, представена от " Фокус ". " Трябва да мислите като политици, вие повече мислите като предприемачи ", укори ги Стоянова.
Въпреки това при гласуването ръководещата партия не беше подкрепена даже от своите съдружни сътрудници от " Обединени патриоти ". Против гласоподаваха и от Българска социалистическа партия и партия " Воля " на Веселин Марешки.

Пореден опит

Това е трети опит на властта да смъкна прага за разплащанията в брой като мярка против сивата стопанска система. Първоначалното предложение на държавното управление предвиждаше от 1 август заплащането в брой на суми над 5 хиляди лева да бъде неразрешено, на 1 януари 2018 година лимитът да падне на 3 хиляди лева, а на 1 януари 2019 година той да стане едвам 1000 лева Впоследствие Менда Стоянова разгласи, че ръководещата партия е преразгледала мнението си и че предлага таванът да е 5 хиляди лева Този вид срещна поддръжка на част от бизнес организациите и на Министерството на финансите. Въпреки това и при разглеждане на измененията в бюджетна комисия те не срещнаха поддръжка даже от " патриотите ".
В последна сметка ограничаването остава както до момента - 10 хиляди лева, а глобата при нарушаване е 50% от заплащането за компании и 25% за физически лица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР