Депутатите от т.нар. четворна коалиция унижиха кандидата на един от

...
Депутатите от т.нар. четворна коалиция унижиха кандидата на един от
Коментари Харесай

Каримански само с 59 „за“, ИТН напуска

Депутатите от така наречен четворна коалиция унижиха претендента на един от сътрудниците – Има Такъв Народ, за началник на Българска народна банка като събраха едвам 59 гласа за.

Любомир Каримански, който е началник на бюджетната комисия в 47-ия парламент, разяснява бламирането си от „своите“ по този начин:

Разбрах, че преследването на сметката е по-важно от продължаването на смяната. Голяма част от тези, които не гласоподаваха за мен, в персонален диалог ми споделиха, че ме поддържат и заради политически решения, при обмяната на постове в коалиция, няма да могат да гласоподават по този начин, както биха желали да гласоподават. Получих огромен и умен политически урок. Не контролът над парите на България, а знанието е незаменима полезност. Точно това се надявах, че ще бъде разбрано. Но най-после знанието получих аз, не вие, народните представители. Искрено благодаря за този урок. 

Твърдеше се, че съм честен и трудолюбив. Почти една година от взаимното ни престояване в тази зала. Изглежда съм бил подобен, когато два пъти през бюджетната комисия минаха бюджетите на България. Положих всички старания и демонстрирах една неправда към хората, опазващи културната памет на България, каквито без подозрение са културните служащи. Да бъде най-малко отчасти поправена тази неправда. Устоях самостоятелната си позиция на свободен човек, който може да предложи и отстоява позиция, макар съдружните сътрудници.

Оказа се, че съм със противоречива известност чак по-късно обаче – забавен урок. Твърдеше се, че 60 млн. от бюджета по неточност на Финансовото министерство са отишли към компании, за които е заинтригувана опозицията. Днес разбрах, че това не е било неточност – добър урок. Твърдеше се, че разгадавам на ГЕРБ и Движение за права и свободи, когато останах самичък в конкуренцията. Но никой не пресметна, че се разчита на тях, още сега, когато издигнеш втори претендент. Иначе сметката не излиза – чудноват урок. 

Твърдеше се и продължава да се твърди, че българските банкери не стават. Нали по този начин? До този избор сътрудниците бяха икономисали това свое мнение, просто не знаех, че това е по този начин. Бих го нарекъл добър урок. Забележително беше, че нямаше мръсотия против мен, до момента в който единствено аз бях обявен претендент. Не е ли необичайно. Първите шепи кафява течност полетяха час-два, откакто процедурата за внасяне на кандидатури завърши и станахме двама. Удивително съвпадане, само че въпреки всичко – добър урок.

Започна предложение на постове и подкупи, за които по този начин наречената известност очевидно няма значение. Не знаех, че Световната банка не държат на това, нямат Етичен кодекс. Абсолютна вест за мен – само че въпреки всичко, добър урок. В работата и решението на Народното събрание  по избора на шеф на Българска народна банка се намесиха вицепремиер, министър председател и даже служители от висшата администрация. Аз мислех, че те самите желаят това да остане в предишното. Това минало, което по този начин подлагат на критика от самото начало, по този начин както и аз – само че това бих го нарекъл остарял урок.

Намеците да се откажа и заканите не бих желал да ги броя и разясня. Защото се оказаха част от пейзажа, а не личен проблем. Това е рецидив и проблем за страната. Обръщам внимание на тези в обединението, които в действителност желаят да трансформират нещо, че те не трансформират този рецидив, а единствено го затвърждават сега.  

Колеги, има и още нещо – има нещо общо сред работата на банките и политиката – това е доверието. Не бих желал да го забравяте. Така, както аз не забравих при започване на откриването на този парламент да ви напомня кои са трите полезности за процъфтяването на човешкия живот. Доверието е доста скъп капитал, не знам дали знаем този урок. Според мен – двоумя се, че го знаем. И още нещо не знам – струваше ли си да се похарчи толкоз доверие с лека ръка. Обръщам се към сътрудниците в средата. Сигурно ще научите този урок в идващите дни, месеци и години.

В гласуването на номинацията участваха 235 народни представители.

59 от тях се оповестиха „за“, 36-има бяха срещу, а 140 се въздържаха.

Кандидатурата поддържаха всички дали своят вот депутати от Движение за права и свободи и Има Такъв Народ (съответно 33 и 25), както и един представител на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили.

„Против“ гласоподаваха двама депутати от Политическа партия, трима – от Демократична България, 18 – от Българска социалистическа партия и 13 – от „Възраждане“.

Броят на въздържалите се бе както следва: Политическа партия – 65; ГЕРБ – Съюз на демократичните сили – 56; Движение за права и свободи – 0; Българска социалистическа партия – 7; Има Такъв Народ – 0; Демократична България – 12; „Възраждане“ – 0.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР