Депутатите от Република Сръбска в Босна гласуваха днес за създаване

...
Депутатите от Република Сръбска в Босна гласуваха днес за създаване
Коментари Харесай

Босненската Република Сръбска създава паралелна съдебна институция

Депутатите от Република Сръбска в Босна гласоподаваха през днешния ден за основаване на лична правосъдна институция, която ще избира съдиите и прокурорите, като по този метод отдръпват сръбската съставка от висшата правосъдна институция на страната в границите на сепаратисткия дневен ред на техните водачи, съобщи Ройтерс.

Западни дипломати от Съвета за използване на мира - органа, който следи за възобновяване на мира в Босна след войната от 90-те години на предишния век, обявиха, че стъпката нарушава конституцията на страната и законния ред.

Босна претърпява най-тежката политическа рецесия след края на войната, като босненските сърби оспорват държавните институции в границите на отдавнашния им блян за разединение и присъединение най-после към Сърбия.

Проектозаконът за Висшия съвет на съдиите и прокурорите бе утвърден с 45 гласа от общо 63 в 83-членния парламент. Сега следва той да бъде даден на правни специалисти и институции за отзиви в границите на 90-дневен интервал преди да бъде признат.

Повечето от депутатите от опозицията се въздържаха при гласуването, като някои обявиха, че законът е част от предизборната акция на политическия водач на босненските сърби Милорад Додик, а други показаха подозрение за ефикасността на новата институция и действието й редом със съществуващия Съвет на съдиите и прокурорите на Босна.

" Прилагането на закона на Република Сръбска за Висшия съвет на съдиите и прокурорите ще сътвори един противоконституциионен орган, поставяйки под опасност главните законни права на всички жители на Босна и Херцеговина, особено на тези, които живеят в Република Сръбска ", уточни Съветът за използване на мира в известие.

Той съобщи, че стъпката на Република Сръбска е опит за едностранно вдишване на конституционните отговорности на страната, " представляващ неприемлива интервенция в независимостта на правораздаването и е сигнал за отстъплението на цялата страна от европейските стандарти в региона на върховенството на закона ", се споделя в известието.

На 10 декември Народното събрание на Република Сръбска даде на държавното управление на съставната част период от шест месеца, с цел да провежда законно отдръпването си от трите значими общи институции на централната страна: войска, правораздаване и данъчна система.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР