Депутатите от парламентарната комисия по промени в Конституцията ще продължат

...
Депутатите от парламентарната комисия по промени в Конституцията ще продължат
Коментари Харесай

Ресорната комисия дебатира и днес по конституцията

Депутатите от парламентарната комисия по промени в Конституцията ще продължат дебатите по главните текстове.

Вчера те стигнаха до преходните и заключителните разпореждания в плана за промени в Основния закон, съобщи БНР.

Според гласуваното лице с двойно поданство може да стане народен представител, в случай че е живяло последните 18 месеца в България. Изискване за уседналост за министрите обаче няма. Претендентите за държавен глава обаче няма да могат да се употребяват от въведеното изключение.

Опозицията предизвести, че този текст слага под риск националната сигурност. Конституционалисти пък - че може да последват лавинообразни претенции ограничаването за двойно поданство да отпадне и за други позиции, да вземем за пример в правосъдната власт.

Според правосъдния министър, диалогът за допускането на хора и с непознато поданство до властта, е диалог за това, че една четвърт от българите са в чужбина.

Предложението мина на косъм - с 5 на 4 гласа, като ръководителят на комисията Радомир Чолаков гласоподава срещу с претекст, че " се приема текст, с който си купуваме котка в чувал ". Чолаков разгласи, че ще предложи да се отсрочи влизането в действие на новата наредба, до момента в който не се откри какъв брой българи са с двойно поданство.

Взето беше и решение членовете на регулаторите да се избират с две трети болшинство и да има Висш правосъден и върховен прокурорски съвет с 4-годишни мандати, както и мандатът на основния прокурор да е 5 години, а 7 - на ръководителите на Върховния касационен и Върховния административен съд - без право на втори и за тримата.

Допълнително ще се работи по текстовете, свързани със служебното държавно управление, както и с разпределението на квотите в двата магистратски съвета.

За през днешния ден е планувано да се състои и съвещание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание - за второ четене на Закона за държавния бюджет.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР