Депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси изслушаха главния прокурор

...
Депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси изслушаха главния прокурор
Коментари Харесай

Гешев: Не мога да отговоря на въпроси за стотици хиляди дела конкретно

Депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси изслушаха основния прокурор по актуалини тематики. Народните представители имаха шанса да му зададат въпросите, които ги вълнуват.

На запитване от ГЕРБ-СДС за това докъде е стигнала инспекцията на Прокуратурата за занемареност от страна на кабинета на Кирил Петков и цената, на която е купуван природен газ, обвинител номер едно отговори: " Има досъдебно произвеждане в Националната следствена служба по този предмет, а има ли закононарушение, няма ли и какво обвиняване може да бъде повдигнато е въпрос на преценка на съответните наблюдаващи прокурори ".

Преди да отговори на въпроса, обаче, Гешев акцентира, че по отношение на Българската конституция няма обвързване да е осведомен в елементи и да дава отговор на всички въпроси за съответни досъдебни производства. " Аз съм административен началник и давам отговор за административните ръководители. Не мога да отговоря на въпроси за стотици хиляди каузи съответно ", уточни основният прокурор.

Последваха въпроси от Бойко Рашков ( " Продължаваме промяната " ) и Надежда Йорданова ( " Демократична България " ).

" Преди две седмици изслушахме българския публицист Христо Грозев. Той заяви някои извънредно значими условия. Част от изявлението му се отнася за въздействието на съветските специфични служби освен в нашата страна, само че и в други ", напомни Рашков и попита до каква степен е стигнало и следствието на гърмежите, свързани с оръжейния търговец Емилиян Гебрев и опита за отравянето му. Гешев напомни брифинг в Съдебната палата от април 2021 година, на който бе обявено, че има следствие, при което са обединени доста случаи на гърмежи в цялата страна.

" Този случай е докладван на спецпрокуратура, почнала е инспекция за зловредно съветско въздействие. Още тогава са упрекнати 6 души, които съгласно ДАНС са свързани с съветските служби. Те са оповестени за търсене ", сподели основният прокурор, като посочи, че не се е е срещал с Гебрев, защото няма процедура да се среща с обвинени.  " Ако очаквате българската прокуратура да отиде в Русия и да докара тези жители, това няма по какъв начин да бъде направено. Проведох диалог с чешкия основен прокурор и се разбрахме за взаимния интерес, който е ползата на Европейски Съюз ", добави обвинител номер едно.

За следващ път подлага на критика Народното събрание за решението да бъде закрито спецправосъдието, като означи, че то обслужва съветските ползи. Според него, Надежда Йорданова от Демократична България е била " флагман " на измененията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР