Депутатите от медийната комисия изслушаха кандидатите за член на СЕМ

...
Депутатите от медийната комисия изслушаха кандидатите за член на СЕМ
Коментари Харесай

Комисията по култура и медии изслуша кандидатките за членове на СЕМ

Депутатите от медийната комисия изслушаха претендентите за член на Съвет за електронни медии от квотата на Народното събрание. Директорът на "Маркетинг и реклама " на НДК Ия Петкова-Гурбалова е препоръчана от Българска социалистическа партия, а Галина Георгиева - от ГЕРБ. Една от двете би трябвало да смени назначения през 2013-та година Иво Атанасов (предложен в регулаторния орган от социалистите).

Отговорите на въпросите за подправените вести, ролята на Съвет за електронни медии в дебатите за свободата на словото, новия цифров свят, ролята на публичните медии вълнуваха депутатите при препитването на Ия Петкова и Галина Георгиева. Ия Петкова сподели, че Съвет за електронни медии би трябвало да не е цензор, а регулатор на медийното наличие.

"Регулаторът би трябвало да е неутрален в своите решения, справедлив. Бих станала член на Съвет за електронни медии в търсенето на екипност - както сред сътрудниците вътре в съвета, по този начин и сред другите заинтригувани. Всички медии, в частност публичните медии, имат една неизпълнена отговорност към младата публика, " изясни кандидатката на Българска социалистическа партия. Тя счита, че уменията и знанията не зависят от политическите възгледи.

Галина Георгиева сподели, че позициите ѝ, когато е работила в Нова телевизия, а след това и в организацията за авторски права ПРОФОН са потвърдили, че се е абстрахирала от всевъзможни политически намеси. И добави за свободата на словото: "Фалшивите вести са нещо, с което и представителите на медиите, и представителите на всички организации, а и в огромен % будното общество организира една масирана акция, само че повишението на медийната просветеност за мен е от главно значение ".

На съвещанието участваха и медийни специалисти. Един от тях напусна чуването на двете кандидатки за Съвет за електронни медии с думите: "Дават отговори като за второкурсници ". Председателят на комисията по просвета и медии Вежди Рашидов пък напомни, че политиците би трябвало да дадат на Съвет за електронни медии тези законови пълномощия, които да й оказват помощ при битката с подправените вести и опростачването.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР