Депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в

...
Депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в
Коментари Харесай

Депутатите приеха още един закон по пътя ни към Шенген

Депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред в Народното събрание одобриха на второ гласоподаване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България . Вносител е Министерски съвет.

Със законопроекта се оферират ограничения на национално равнище, нужни за обезпечаване осъществяването на правни актове на Европейския съюз. Шенгенската осведомителна система (ШИС) е инструмент от главно значение за използването на наредбите на достиженията на правото от Шенген, включени в рамката на Европейския съюз. Системата е една от главните обезщетителни ограничения, които способстват за поддържането на високо равнище на сигурност в границите на пространството на независимост, сигурност и правораздаване на Съюза, като подкрепя оперативното съдействие сред националните способени органи за граничен надзор, полицейските органи, митническите органи, службите за административен надзор на чужденците и органите, отговарящи за предотвратяването, разкриването, следствието или наказателното гонене на закононарушения или за осъществяването на санкции.

С оферти законопроект се вкарват ограничения по използването на Регламент (ЕС) 2018/1860 на Европейския парламент и на Съвета от 28 ноември 2018 година за потреблението на Шенгенската осведомителна система за задачите на връщането на нелегално пребиваващи жители на трети страни. Регламентът основава система за продан на информация сред страните членки, употребяващи ШИС, по отношение на решенията за връщане, взети във връзка с жители на трети страни, които обитават нелегално на територията на страните членки, и за следене на това дали жителите на трети страни, във връзка с които са взети такива решения, са напуснали територията на страните членки.

Сигналите за връщане, въвеждани в ШИС, и обменът на спомагателна информация по отношение на тези сигнали подкрепят способените национални органи да подхващат нужните ограничения за осъществяване на решенията за връщане. Шенгенската осведомителна система способства за установяването на самоличността и обмена на информация сред страните членки по отношение на жителите на трети страни, във връзка с които е взето решение за връщане, които са се укрили и са арестувани в друга страна членка. Тези ограничения следва да спомогнат за предотвратяването и ограничението на противозаконната миграция и вторичните придвижвания и да подобрят съдействието сред органите на страните членки.
 Евродепутатите единомислещо желаеха България в Шенген до края на 2023 година
Евродепутатите единомислещо желаеха България в Шенген до края на 2023 година

Членовете на Екологичен потенциал от Комисията по петициите приканиха Съвета да утвърди присъединението ни дружно с Румъния

С Регламент (ЕС) 2018/1861 на Европейския парламент и на Съвета от 28 ноември 2018 година се слага акцент върху постигането на по-висока степен на успеваемост, хармонизиране и координация посредством наложителното въвеждане в ШИС на всички забрани за влизане, наложени от националните способени органи в сходство с процедури, съобразени с Директива 2008/115/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 година

Държавите членки следва да подхващат всички нужни ограничения, с цел да се подсигурява, че сред момента, в който съответният жител на трета страна напуща Шенгенското пространство, и активирането на сигнала в ШИС няма интервал от време. Съобразно избраните от регламента условия в ЗЧРБ се прецизират и допълват хипотезите на постановени отводи или насилствени административни ограничения, които са съображение за въвеждането от способените национални органи на сигнали за задачите на отвод за влизане и престояване на територията на страните членки.

С оферти план на закон се предлага осъществяването и на Регламент (ЕС) 2018/1240 на Европейския парламент и на Съвета от 12 септември 2018 година за основаване на Европейска система за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS). Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването следва да способства за високо равнище на сигурност, за попречване на противозаконната имиграция и за запазване на публичното здраве посредством даване на оценка на посетителите преди идването им на външните гранични контролно-пропускателни пунктове.

В сходство с условията на регламента със законопроекта се включват спомагателни текстове в ЗЧРБ, които дефинират пълномощието на националното звено " ETIAS " в Министерството на вътрешните работи в случаите, когато заявката е препратено за ръчно култивиране към Република България, да прави оценка и взема решения за издаване отвод, анулация или лишаване на разрешението за пътешестване.

Предвижда се отводът, анулацията или отнемането на разрешението за пътешестване да могат да се апелират при изискванията и по реда на Административно-процесуалния кодекс. Регламентирана е и хипотезата за издаване на позволение за пътешестване с лимитирана териториална годност по аргументи от филантропичен темперамент или когато това се постанова от държавния интерес или осъществяването на интернационалните отговорности на Република България.
 Депутатите одобриха ограничения за въвеждане на данни в Шенгенската осведомителна система
Депутатите одобриха ограничения за въвеждане на данни в Шенгенската осведомителна система

На първо четене минаха минимално нужните промени в настоящото законодателство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР