Депутатите от Комисията по правни въпроси приеха на първо гласуване

...
Депутатите от Комисията по правни въпроси приеха на първо гласуване
Коментари Харесай

Депутатите се заеха нашата заповед за разследване да стане и европейска

Депутатите от Комисията по правни въпроси одобриха на първо гласоподаване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за Европейската заповед за следствие. Вносител е Министерският съвет. Народните представители гласоподаваха с 18 гласа " за ", без " срещу " и " въздържали се ".

Целта на предлагания законопроект е да бъдат основани ефикасни правни средства за отбрана при издаване и признание на ЕЗР , съобразени с решението по Дело С-859/19 (процедура по обжалване на издаването на ЕЗР и процедура по обжалване признаването на ЕЗР), както и да бъдат планувани национални правни средства за отбрана, посредством които засегнатите от осъществените дейности по следствие лица да имат опцията да оспорват законосъобразността и нуждата от тези дейности, както и да желаят уместно обезщетение, ако те са били разпоредени или изпълнени нелегално.
 Въвеждат нови правила за екстрадицията и европейската заповед за арест
Въвеждат нови правила за екстрадицията и европейската заповед за арест

Парламентът одобри законови промени на първо четене

Законът за Европейската заповед за следствие (ЗЕЗР) , с който се вкарва Директивата в националното законодателство, урежда изискванията и реда за признание и осъществяване на ЕЗР по наказателни производства, издадена в друга страна членка, както и издаване в Република България на ЕЗР по наказателни производства и нейното изпращане за признание и осъществяване в друга страна членка.

Този закон се ползва за всички дейности по следствието и други процесуални дейности, за осъществяването на които е издадена ЕЗР, като се изключи случаите, когато е основан взаимен екип за следствие по член 476, алинея 3 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Законът не се ползва и при застраховане на имущество, подлежащо на конфискация, както и при трансгранично наблюдаване в приложение на член 40 от Конвенцията за използване на Споразумението от Шенген.

Припомняме, през март 2021 г.  издаваната от България Европейска заповед за арест . Основен мотив за това е, че не е обезпечена задоволително обективна процедура, по която упрекнатият да може да се отбрани преди осъществяването на заповедта в друга страна.
 Прокуратурата нямала виновност, че европейски страни не ни дават търсени у нас
Прокуратурата нямала виновност, че европейски страни не ни дават търсени у нас

Българският законодател не е привел законодателството в синхрон с решението на СЕС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР