Депутатите опитват да разблокират обществените поръчки, които на практика спряха

...
Депутатите опитват да разблокират обществените поръчки, които на практика спряха
Коментари Харесай

Депутатите опитват да разблокират обществените поръчки с промени в ЗОП -

Депутатите пробват да разблокират публичните поръчки, които на процедура стопираха да се извършват поради повишаването на строителните материали, с промени в Закона за публичните поръчки.

Парламентарната правна комисия даде зелена светлина на законопроекта за промени в Закон за обществените поръчки, импортиран от Настимир Ананиев и депутати от ръководещата коалиция. Законопроектът бе признат с 13 гласа " за ", 0 " срещу " и 0 " въздържал се " (на съвещанието не участваха депутати от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " ).

Според измененията, когато е настъпило значително нарастване на цените на главните артикули и материали, е допустимо договорите по предоставени публични поръчки да бъдат индексирани. Методиката за индексацията следва да бъде написана с подзаконови нормативен актове.

Целта е да не се блокира осъществяването на публични поръчки по подписани контракти, в които вписаната цена на материали е по-ниска от актуалната. След пандемията и началото на войната всички съществени строителни материали нарастнаха, поради което на процедура се блокира и строителната активност.

В претекстовете на вносителите е записано, че законопроектът цели основаването на правна опция за превъзмогване на инфлационния риск. 

Регионалният министър Гроздан Караджов заяви, че инфлационният напън е най-силен върху строителните материали. Заради това частните компании, поели публични поръчки, стартират да отсрочват възлагания.

Той добави, че държавата може да загуби към 6,7 милиарда лв. европейски средства, в случай че не доплати плановете на строителите, по които те към този момент работят. Проекти за 1,1 милиарда лв. се извършват по Оперативна програма " Околна среда ", за 1,3 милиарда лв. по Оперативна програма " Региони в напредък ", настрана общините извършват планове за към 4,3 милиарда лв..

Караджов заяви още, че взаимно с Министерството на финансите е създаден план на методика, която е в развой на координиране със заинтригуваните браншови организации и въз основата на направените планове и разбори на този стадий в плана се планува до 15% индексация на договорите.  

От Министерството на финансите, както и от Камарата на строителите оповестиха, че поддържат измененията. Те се сплотиха към предлагането методиката да се дефинира с разпореждане на Министерски съвет. 

Андрей Михайлов от Има Такъв Народ съобщи, че ще поддържат текстовете, само че ще предложат редакция и включване на рамковите контракти в обсега на законопроекта.

Явор Божанков от Българска социалистическа партия уточни, че с измененията се " основава казус със скоростта на светлината ". Той предвижда, че оттук насетне всеки с проблем по договорите може да желае нов законопроект. Депутатът от левицата попита какво се случва, в случай че цените на материалите паднат и дали ще има индексация, само че в противоположна посока.

Регионалният министър го отвърна, че предвид на сегашната обстановка е доста малко евентуално цените на материалите да паднат.

Предстои законопроектът да влезе в пленарната зала (той към този момент бе признат във водещата комисия по районна политика), по-късно да се върне в комисии за редакции и второ четене, след което да бъде дефинитивно признат на второ гласоподаване в залата.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР