Депутатите няма да си намаляват основните заплати и те остават

...
Депутатите няма да си намаляват основните заплати и те остават
Коментари Харесай

Приеха правилника на НС: Само 8 депутати гласуваха за намаляване на заплатите

Депутатите няма да си понижават главните заплати и те остават равни на три средномесечни хонорари в публичния бранш. Парламентът одобри дефинитивно правилника си за работа.

Предложението на Мая Манолова от " Изправи се БГ!Ние идваме! " /ИБГНИ/ главното заплащане на депутатите да бъде понижено на една междинна за страната заплата беше подкрепено единствено от осем народни представители , 109 бяха " срещу " и 31 се въздържаха. То докара и до опълчване сред ръководителя на ПГ ИБГНИ и ръководителя на Народно събрание Ива Митева.

Според Митева би трябвало да се мисли за нов модел на установяване на възнагражденията в държавната администрация , който да отстрани диспропорцията в заплащането. Не знам дали госпожа Манолова си дава сметка по какъв начин се дефинират възнагражденията в държавната администрация, разяснява тя. И изясни, че те са % от депутатските заплати и намаляването на възнаграждението на народните представители ще докара до съкращаване и на парите на държавната администрация.

В отговор Манолова посочи, че за българските жители, които получават по 700 лева, този спор е неуместен.

Отхвърлено беше и предлагането й депутатите сами да си поемат транспортните разноски за автобусни, жп и самолетни билети при осъществяване на отговорностите си.

Така, да вземем за пример, ще се признават разноските за самолетни билети на народни представители от региони, намиращи се в области, с които има самолетна връзка, и отстояващи на повече от 250 км от София. Депутатите, отговарящи на тези критерии, ще имат право на до 40 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни, а за останалите - до 12 самолетни билета .

Отпадна опцията от остарелия устав депутатите да получават спомагателни хонорари до 25 на 100 от главното си месечно заплащане при осъществяване на предпочитани за страната задания.

За облекло парламентарните чиновници ще получават пари в размер до две средномесечни работни заплати на работещите в бюджетна сфера, е записано още в новия устав.

Мнозинството в Народното събрание отхвърли предлагането на Мая Манолова/ " Изправи се БГ! " Ние идваме! " / депутатите, които са и лекари или медицински експерти в лечебни заведения, регистрирани по закона за лечебните заведения, да могат да упражняват специалността си във времето, когато са народни представители.

Според гласуваните текстове, народните представители ще могат да продължат присъединяване си в групови научни и управителни органи на висшите учебни заведения и Българска академия на науките като се изключи еднолични управителни длъжности.

Всеки народен представител има право на не повече от трима нещатни сътрудници като в Народно събрание се води обществен указател на нещатните сътрудници.

В правилника са включени и етични правила на държание на народните представители и настрана разпореждания за парламентарно държание.

Достъпът на публицисти до постройката на Народно събрание е свободен и безграничен и се дава според разпоредбите за акредитация.

По време на дебатите в Народното събрание заместник-председателят на " ИТН " Филип Станев отнесе забележка за външния си тип от съпартийката си и ръководител на Народното събрание Ива Митева, явявайки се в пленарна зала с дънки на кръпки. Шумните диспути в залата също ядоса Митева и направи забележка на няколко депутати, измежду които Татяна Дончева, Николай Хаджигенов, водача на " Да, България " Христо Иванов, Иван Иванов от Българска социалистическа партия.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР