Депутатите ни ще гласуват против предложението на Министерски съвет за

...
Депутатите ни ще гласуват против предложението на Министерски съвет за
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Проектът за закупуване на нови изтребители е дъното и краят

Депутатите ни ще гласоподават срещу предлагането на Министерски съвет за закупуване на военен аероплан. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на конференция през днешния ден. Социалистите са се сдобили с проекторешението за договорката, прочетоха го пред медиите и оповестиха, че то не зачита Конституцията.

Корнелия Нинова акцентира, че в тази ситуация казусът не е нито в Съединени американски щати, нито в Швеция, с които би трябвало да се почитаме взаимно като членки на общи съюзи, а казусът е у нас. Тя упрекна кабинета " Борисов " 3, който потъпквал Конституцията и правовата страна, като желал Народното събрание да позволи на държавното управление да не съблюдава решението му.

Управляващите доста пъти са нанасяли удар върху правовата страна и парламентаризма в България, само че планът за решение за нов аероплан е дъното и краят, сподели водачът на Българска социалистическа партия. " България е член на Европейски Съюз и НАТО и това са стратегически партньорства за нас. Съединени американски щати са член на НАТО и там сме сътрудници. Швеция е член на Европейски Съюз - нашето европейско семейство. Тези съюзи изискват правилно и взаимноуважително отношение сред сътрудниците в тях. Смятаме,че в този избор казусът не е нито в Съединени американски щати, нито в Швеция, а в България. Ние го назоваваме по този начин. Правителството на Бойко Борисов не зачита нито Конституция, нито Народно заседание, нито правова страна. Защо? Има решение на Народното събрание за рационализация на армията и вие знаете какво е то.

" Ние имаме текста на плана за решение, който ще бъде импортиран в Народното събрание и ще се гласоподава от Министерски съвет. Вижте какво ни предлага Министерски съвет да гласуваме в Народно събрание: " Народно събрание да позволи плана на интернационалния контракт да се отклони от наложителните условия, посочени в обновен план за капиталов разход за придобиване на нов вид военен аероплан, утвърден с решение на Народно събрание ", цитира текста соцлидерката.

" Давате ли си сметка какво желаят от нас? Народно събрание да позволи на държавното управление да не съблюдава решението на Народно събрание и да се отклони от наложителните условия, гласувани от най-висшия орган в страната. Много пъти са нанасяли удар върху правовата страна, само че това е дъното и краят с това предложение за решение, което ще внесат в Народно събрание ", заключи тя.

Нинова напомни, че Българска социалистическа партия има позиция на Националния съвет от 10 юни 2018 година " Партията след доста сложен спор взе решение, че поддържаме модернизацията на Българската войска с разноски, които да не надвишават 2 % от Брутният вътрешен продукт, само че при условия ", изясни Нинова. Тя акцентира, че измежду тях е българската отбранителна индустрия да заеме своето място в процеса на създаване, развиване и поддържане на отбранителни качества и така нататък " Предложението на Министерски съвет за закупуване на нов военен вид аероплан опонира освен на решението на Народно събрание, а и на позицията на Българска социалистическа партия, изразена през юни 2018 година Нямаме съображение да променяме тази позиция ", акцентира водачът на Българска социалистическа партия.

Секретарят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Кристиан Вигенин добави, че с това предложение държавното управление не пази ползите на страната и жителите. " Поставя се в обстановка доставчикът да дефинира постфактум разпоредбите и параметрите на договорката в несъгласие на решение на Народното събрание ", добави още Вигенин. Той прикани да бъдат оповестени всички постъпили оферти, тъй като българите имат право да знаят по какъв начин и защо се харчат парите им.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР