Депутатите не гласуваха вота на недоверие срещу правителството заради липсата

...
Депутатите не гласуваха вота на недоверие срещу правителството заради липсата
Коментари Харесай

Вотът на недоверие остана за утре, ГЕРБ и ДПС напуснаха залата

Депутатите не гласоподаваха вота на съмнение против държавното управление поради неналичието на кворум. В залата се записаха едвам 63-ма народни представители от 240 по лист. Преди гласоподаване на вота ГЕРБ и Движение за права и свободи напуснаха залата, а Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ не се записаха при инспекция на кворума.

Тогава при първичното гласоподаване, след овакантяване на ГЕРБ И Движение за права и свободи, 66 депутати гласоподаваха " за " (35 от " Възраждане ", 20- Българска социалистическа партия, 10 от Има Такъв Народ и самостоятелният народен представител Радостин Василев). Георги Свиленски от Българска социалистическа партия прикани ръководителят на Народно събрание да извика назад в залата ГЕРБ и Движение за права и свободи, " защото те поддържат държавното управление и, в случай че желаят да се разграничат, става с гласоподаване в зала, не с излизане от зала ".

" 66 народни представители не могат да смъкват кабинета, само че 166 могат. И ко в действителност те не поддържат този кабинет, да заповядат в зала и да го покажат. Ако в действителност нямат религия в този прокремълски кабинет, както те споделиха, да заповядат да го смъкват. Иначе с помощта на ГЕРБ и Движение за права и свободи България ще има подобен кабинет още няколко седмици до идващия избор ", съобщи Свиленски и изиска 15 минути отмора и прегласуване на вота на съмнение.

След почивката обаче ГЕРБ и Движение за права и свободи не се върнаха в залата, което докара до нова процедура от Свиленски, с която той изиска вотът на съмнение да се гласоподава на следващия ден. Росен Желязков не се съобрази с процедурата като изясни, че сега се намират в прегласуване, а съгласно правилника на Народно събрание прегласуване се дава, когато гласуването е оспорено.

Иван Ченчев от Българска социалистическа партия пък изиска инспекция на кворума, след който се откри, че вносителите на вота на съмнение не са в залата. Регистрирани бяха единствено 64 от 240 народни представители. Това принуди ръководителят на Народно събрание да направи повторна инспекция на кворума, която откри, че с изключение на депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи, не са се записали и тези от Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия. Така се оказа, че в залата има едвам 63-ма народни представители.

Това докара до неуспеха на гласуването на втория избор на недоверие срещу кабинета " Денков-Габриел " поради „ неспособността му да подсигурява националната сигурност и защитата на страната “. Той беше импортиран на 8 ноември от " Възраждане ", Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и самостоятелният депутат Радостин Василев.  

Още през вчерашния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов изрично съобщи, че няма да поддържат вота на съмнение, тъй като „ в последните 10 години партията му е направила доста за въоръжаването на българската войска “. Съпредседателят на „ Продължаваме промяната–Демократична България “ Кирил Петков също отбрани държавното управление, като означи, че българската отбранителна тактика е армията да бъде осъвременена с технологии от XXI век. 

Вчера в пленарна зала се проведе дебат по вота на съмнение против държавното управление. Сега опозицията упреква изпълнителната власт, че в условия на възходяща политическа неустойчивост и увеличаващи се военни спорове българското държавно управление е лишило страната от боеспособност в услуга на непознати ползи, като съответно посочени са стоте бронетранспортьора и ракети С-300.

В претекстовете се показва още неналичието на тактика за развиване на въоръжените сили, а решенията, които се взимат за даване на въоръжение с отпаднала нужда, се вършат без разбор.

Според внеслите вота на съмнение политическото управление на Министерството на защитата е „ ненадеждно и нездравословно “, а министърът е „ несъответстващ на ситуацията и самичък по себе си е риск за сигурността ".

По време на дебатите водачът на левицата Корнелия Нинова предложи образуване на непартийно програмно държавно управление, каквито разновидности се обсъждаха преди съставянето на сегашния кабинет, само че не конкретизира към кого насочва поканата. Управляващите пък неведнъж нарекоха вота на съмнение неплатежоспособен, а министър председателят Николай Денков дефинира опозицията като най-вредна за националната сигурност.

В рамките на малко повече от месец парламентарната съпротива за повторно внася избор на съмнение против държавното управление. Мотивите за първия избор на съмнение се основаха на „ неуспех в енергийната политика “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР