Депутатите от Орегон, които участваха в законодателните избори през 2023 г., официално са забранени за преизбиране

...
Депутатите, които участваха в законодателните избори тази година, няма да
Коментари Харесай

Депутатите, които участваха в законодателните избори тази година, няма да могат да кандидатстват за преизбиране през 2024 г., обяви във вторник държавният секретар ЛаВон Грифин-Валейд.

Десет депутати натрупаха повече от 10 неизвинени отсъствия по време на законодателната сесия през 2023 г., задействайки за първи път одобрената от гласоподавателите мярка 113.

Мярката беше приета през ноември след няколко години на разочарование със законодателни напускания. Републиканците в Орегон напуснаха седем пъти от 2019 г. насам, спирайки цялата законодателна работа поради уникалното правило за две трети кворум в щата.

Напускане през 2023 г.

По време на законодателната сесия през 2023 г. законодателите излязоха излизат в знак на протест срещу законопроекти, свързани с контрола върху оръжията, абортите и грижите, потвърждаващи пола.

Девет републикански депутати от Орегон и един независим депутат спряха работата в сградата за шест седмици, преди да постигнат сделка с демократите и да прекратят най-дългата напускане в историята на щата само дни преди края на сесията.

По време на напускането ръководството на републиканците каза, че планират да оспорят мярка 113 в съда.

В последния ден на законодателна сесия, лидерът на републиканците в Сената Тим Ноп, R-Bend, поиска от президента на Сената Роб Вагнер да извини отсъствията със задна дата. Вагнер отказа да отговори на искането на пода, но по-късно каза на репортери, че това е искане, което той вече е отхвърлил. Републиканците са знаели последствията, каза той.

Тълкуване на секретаря

Конституцията сега гласи, че 10 или повече отсъствия „ще дисквалифицират члена от заемане на длъжност като сенатор или представител за мандата след изборите след изтичане на текущия мандат на члена."

Някои твърдят, че езикът на мярката може да се тълкува, за да позволи на депутатите да служат допълнителен мандат след натрупване на отсъствия и след това да бъдат забранени за мандата след това.

Грифин-Валаде в съобщението си официално не се съгласи с това тълкуване.

„Ясно е, че гласоподавателите възнамеряваха Мярка 113 да дисквалифицира законодателите да се кандидатират за преизбиране, ако имат 10 или повече неизвинени отсъствия в законодателна сесия“, каза Грифин-Валаде в изявлението си. „Решението ми зачита намерението на избирателите, като налагам мярката по начина, по който тя беше общоприета, когато жителите на Орегон я добавиха към нашата щатска конституция.“

Историята продължава

Тя каза, че обяснителното изявление в брошурата на избирателите, заглавието на бюлетината, и новинарското отразяване направи подобни тълкувания.

Съдилищата „подчертаха“, че намеренията на гласоподавателите имат значение при тълкуването на текста на приетите мерки за гласуване, добави тя.

Тя ръководи отдела за избори в Орегон за да забрани на законодателите, дисквалифицирани съгласно мярката, да се кандидатират за длъжност.

Засегнати депутати от Орегон

Това са законодателите, дисквалифицирани от преизбиране съгласно Мярка 113:

Sen . Даниел Бонам, R-Dalles.

Сен. Лин Финдли, R-John Day.

Sen. Бил Хензел, R-Athena.

Сен. Седрик Хейдън, R-Спрингфийлд.

Сен. Тим Ноп, R-Bend.

Сен. Денис Линтикъм, R-Klamath Falls.

Sen. Ким Тачър, R-Keizer.

Сен. Арт Робинсън, R-Cave Junction.

Sen. Suzanne Weber, R-Tillamook.

Sen. Brian Boquist, I-Dallas.

Републиканците планират да съдят

В изявление, изпратено по имейл, Ноп каза, че Вагнер е назначил „произволни, капризни и ответни неизвинени отсъствия“ по време на сесията на членовете „ който оспори проваленото му лидерство."

"Изглежда главният прокурор демократ и държавният секретар демократ са готови да покрият решението на президента на Сената Роб Вагнер да гарантира, че мярка 113 отменя свободата на словото на малцинствения Сенат републиканци, тъй като беше предназначено да го направи от специални политически интереси“, каза Кноп в изявлението.

Кноп повтори намерението си да съди.

„Вярваме, че ясният език на Мярка 113 позволява членовете да се кандидатират отново на изборите през 2024 г. Не сме съгласни с решението на държавния секретар и ще го оспорим в съда“, добави той.

Даян Луго отговаря за законодателния орган на Орегон и въпросите, свързани с капитала. Свържете се с нея на [email protected] или в Twitter @DianneLugo.

Тази статия първоначално се появи в Salem Statesman Journal: Депутатите от Орегон, които напуснаха през 2023 г., са забранени за преизбиране

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР