Депутатите гласуваха процедурата за избор на нова Централна избирателна комисия.

...
Депутатите гласуваха процедурата за избор на нова Централна избирателна комисия.
Коментари Харесай

Депутатите гласуваха процедура по избор на нова ЦИК

Депутатите гласоподаваха процедурата за избор на нова Централна изборна комисия. Мандатът на актуалната изтича в края на март.

Вижте повече в директното включване в " По света и у нас " на Милена Кирова

Депутатите взеха решение да дадат 14-дневен период на партиите и обединенията, както от българския, по този начин и от европейския парламент, с цел да създадат своите кандидатури за членове на ЦИК. Неправителствените организации разполагат с 12 дни за това.

Достатъчни ли са тези периоди и по какъв начин ще протече процедурата?
Данаил Кирилов, ръководител на правната комисия: Смятаме, че времето е задоволително и че общественото чуване ще е на готови експерти. Има такива в българския избирателен развой. Отделно към ЦИК има публичен съвет, в които са специалисти и експерти, които показват тяхното мнение. Има хора с неповторим опит, аз мисля,че има претенденти. Не желая да влизам в коментар, че вършим избор единствено поради Българска социалистическа партия, с цел да си сменят и актуализират претендентите по отношение на политическата преданост към госпожа Нинова.
В интернационалния ден на майчиния език в от Движение за права и свободи излязоха с декларация, в която се споделя, че без значение от етническата принадлежност, от мястото, където живеят или езикът, който приказват, българските жители имат право да избират и да бъдат избирани и по тази причина съгласно тях е необичайно държанието на омбудсмана Мая Манолова, която имаше желание да сезира Конституционния съд по текстовете от Изборния кодекс, свързани с преференциите, а не и по думите на Движение за права и свободи с дискриминирането, обвързвана с общуването на майчин език. От Движение за права и свободи споделиха още, че и президентът мълчи по тематиката, разкритикуваха и ръководещите.

Ерол Мехмед - народен представител от Движение за права и свободи: Езикът е средство за връзка, само че българският парламент, всички партии и персонално министър председателят го трансфораха в инструмент за полемики. Министър-председателят на страната и ръководител на ГЕРБ и тази заран Цветанов неуместно се оплакват, че се пишело за коалиция с Движение за права и свободи, а хората не виждали, че майчиният език като предложение е било отхвърлено. Те хвалят, че е наложена дискриминация и май чакат овации. Това е разпад на полезностите.
И през днешния ден в отсъствието на Българска социалистическа партия Народното събрание имаше кворум, който се обезпечи от наличието на 122 народни представители.

Да се заплаща ли на депутатите, когато не идват на работа? Това се трансформира в тематика на един неприсъствен спор. От ГЕРБ чакат напълно скоро от Българска социалистическа партия да стартират да носят - по думите на Данаил Кирилов " извинителни бележки за своето неявяване ". От " Атака " оферират промени в правилника, с цел да не се заплаща на народните представители, които не идват на работа.
Крум Зарков, заместник-председател на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ": Когато не вървим на работа, не взимаме заплати. Не знам по какъв начин стои правилникът, не съм се занимавал с въпроса. Знам единствено, че ще бъдем глобени по устав. И откакто не вървим на работа и в комисии - няма да вземем и съответните хонорари за това.Волен Сидеров: Дори когато не вървиш цялостен месец и нямаш уважителни аргументи, тогава получаваш 1/3 от брутната заплата и 1/3 от представителните пари. Това ще надвишава 1000 лева Но кой в България не върви на работа и получава пари? Ние желаеме това да отпадне. От 2013 година " Атака " настояваше по същия метод при неходене на работа, да не се получават никакви пари. Тогава Българска социалистическа партия не го одобри това, в този момент се надяваме ГЕРБ да се вслуша в нашето предложение. Халил Летифов - Движение за права и свободи: Нека го внесат това предложение и ще го обсъдим, само че по-същественият спор е за какво една част работи, а другата част не работи. Народните представители би трябвало да работят - или отвън Народно събрание. Нека да влязат тези оферти, ще ги обсъдим в парламентарната група.
Без спор Народното събрание гласоподава оставката на ръководителя на Комисията за финансов контрол Карина Караиванова. Беше призната и процедура за избор на неин заместител. Оттук нататък депутатите не престават и с разискването за преброяването на популацията през 2021 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР