Депутатите гласуваха правилата, по които ще се приемат измененията в

...
Депутатите гласуваха правилата, по които ще се приемат измененията в
Коментари Харесай

Мнозинството в парламента прие правилата за конституционната реформа

Депутатите гласоподаваха разпоредбите, по които ще се одобряват промените в Конституцията. „ За “ бяха 107 народни представители, " срещу " - 48, а един гласоподава с " въздържал се ", съобщи Българска телеграфна агенция. Проектът на решение бе подсилен от депутатите от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи. " Против " бяха от " Възраждане ", " Българска социалистическа партия за България " и " ИТН ".

По време на дебата депутатите одобриха публицистични ремонти. С една от тях се дава право на всеки депутат да прави писмени оферти за промени в Конституцията сред първо и второ четене.

А самите ремонти в главния закона ще се случат на три четения и могат да минат по така наречен бърза и мудна писта, като разликата сред двете е сред два и пет месеца. 180 гласа са нужни на депутатите, с цел да минат измененията по късия път. За това ще работят и болшинството от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, които са основатели на конституционната промяна.

„ Бавната писта “ изисква болшинство от 160 гласа, колкото имат трите обединения.

За да бъде признат на първо четене „ за “ него би трябвало да са дали своят вот 180 депутати. Ако получи сред 160 и 180 гласа " за ", се слага за ново разглеждане.

Народните представители могат да дават оферти за промени в текстовете единствено сред първо и второ четене. Те се вършат в писмен тип, като срокът за оферти е най-малко седем дни.
На второ четене законопроектът се чете и гласоподава текст по текст. Ако на първо гласоподаване е минал с поддръжката на най-малко 180 депутати, толкоз ще са нужни и на второ четене.

Третото гласоподаване на законопроекта е в целокупност и поименно. Ако на първо и второ четене е минал с най-малко 180 гласа " за ", толкоз ще е минимумът и за третото. Ако е имал сред 160 и 180 гласа " за ", на трето ще са нужни най-малко 160 депутатски гласа " за ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР