Депутатите гласуваха на второ четене част от текстовете на общ

...
Депутатите гласуваха на второ четене част от текстовете на общ
Коментари Харесай

Изменения в Закона за авторското право бяха гласувани на второ четене

Депутатите гласоподаваха на второ четене част от текстовете на общ законопроект за промени в Закона за авторското право и сродните му права. Очаква се на следващия ден те да продължат с разглеждането му.

На първо четене бяха утвърдени два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права. Единият законопроект е импортиран от Министерския съвет на 13 април т.г., а вторият - от народния представител Божидар Божанов от ПП-ДБ на 23 май. На второ четене депутатите разискват систематизиран законопроект с предлаганите промени.

Според част от признатите разпореждания създателят може да желае нарастване на възнаграждението или да претендира за в допълнение заплащане, в случай че в началото контрактуваното заплащане се окаже " очевидно несъразмерно на приходите ", получени от потреблението на творбата. Депутатите одобриха още, в случай че не се реализира единодушие сред страните, с които е подписан договорът за потребление на обещано произведение, създателят да може да стартира процедура по медиация, както и да предяви иск по правосъден ред, без значение дали е имало такава процедура.

В други разпореждания се прецизира, че при преценка дали възнаграждението е " несъразмерно ниско " се взимат поради всички следващи и съответни доходи от потреблението на творбата, в това число продажбата на рекламни артикули, когато е използвано, както и характерните условия и във всеки съответен случай, в това число приносът на създателя, пазарните практики и особеностите на съответния бранш.

Разпоредбите, свързани с претенции за нарастване на възнагражденията, не се ползват във връзка с съглашения, подписани от организации за групово ръководство на права и самостоятелни сдружения за ръководство на права, плануват още част от признатите текстове.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР