Депутатите дебатират на какви критерии да отговарят бъдещите членове на

...
Депутатите дебатират на какви критерии да отговарят бъдещите членове на
Коментари Харесай

Словесен сблъсък в НС заради критериите, на които трябва да отговарят бъдещите членове на КПКОНПИ

Депутатите дебатират на какви критерии да дават отговор бъдещите членове на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).

Размяна на реплики провокира предлагането на народния представител от „ Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) Стою Стоев в закона да бъде написано претендентите да имат седем вместо пет години юридически стаж, както и юридическо или икономическо обучение или седем години стаж в службите за сигурност.

Стоев направи публицистична корекция и за това членовете на бъдещия антикорупционен орган да се избират от Народното събрание с болшинство от две трети.

Знаете, че този законопроект е обвързван с Плана за възобновяване и резистентност, знаете че имаше задълбочена връзка за него, добави депутатът. Той сподели, че във връзка с въпросните две оферти за редакция са получени рекомендации да бъдат изпълнени. Относно избора на членове, Стоев направи и последващо предложение членовете на номинационната комисия, която ще се образува при всеки избор на състав на антикорупционния орган, да изготвят обстоен отчет и „ целесъобразно класиране на претендентите ", което да бъде предоставено на отрасловата парламентарна комисия.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС възрази като уточни, че в случай че сходно предложение се одобри, то би сложило работата на Народното събрание в режим на обвързана подготвеност и означи, че това би последвало и при избора на Висш правосъден съвет (ВСС), Инспекторат към Висш съдебен съвет, Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), Комисия за финансов контрол (КФН). Да приемем, че номинационната комисия ще прави класиране с първо, второ и трето - значи да сложим Народното събрание в изискване на обвързана подготвеност. Аз като депутат това не мога да го приема, добави той. Чолаков направи публицистично предложение на предлагането на Стоев вместо думите „ целесъобразно класиране ", да бъде написано „ целесъобразно оценяване на претендентите ".

Чолаков разяснява и опцията за избор на членове с две трети болшинство като напомни наредбите на Конституцията, където ясно е указано, в кои случаи се изисква друго болшинство. Той бе безапелационен, че ще поддържат законопроекта, само че в случай че въпросните ремонти бъдат признати, то от ГЕРБ-СДС ще сезират Конституционния съд (КС).

В имитация Петър Петров от „ Възраждане " попита по какъв начин човек с висше икономическо обучение ще може да вземе решение за постановени правосъдни решения и правосъдни практики. Да не променяме разпоредбите за избор на членове, единствено тъй като са открити избрани персони, които да бъдат назначени, моли депутатът. По думите му единствено и само хора с висше юридическо обучение могат да заемат тези длъжности. Той предложи вместо седем години условието да е за 10 години юридически стаж. Със серия от публицистични оферти Петров настоя да бъдат написани и превантивните и санкциониращи функционалности на бъдещия орган.

Колегата му Цвета Рангелова („ Възраждане " ) означи, че в изявлението си Стою Стоев е стимулирал въпросните промени с рекомендации и попита да не би да е имало някакво скрито заседание на членовете на правна комисия. Рангелова настоя Стоев да излезе на трибуната и да запознае пленарната зала с въпросните рекомендации и техния създател. Несериозен е този метод, сподели тя. Стою Стоев отговори като уточни, че всички членове на правната комисия са получили писмо от Министерство на правораздаването. Рангелова сподели въпросното писмо от трибуната и означи, че в него нямало и ред от въпросните рекомендации.

Тошко Йорданов, ръководител парламентарната група „ ИТН " (ИТН) се обърна към народните представители от ГЕРБ-СДС, които са споделили, че ще поддържат този закон, след което ще дадат измененията на Конституционен съд с думите: Вие като депутати за какво сте тук - в името на властта, да изкарате колкото можете, или ролята ви на депутати е да приемате закони, които да създадат живота на българските жители по-спокоен, по-уреден и по-справедлив, същото направихте с бюджета. Вашите специалисти направиха бюджета на Асен на „ саздърма ", след което всички го гласувахте и към този момент берем следствията - страната е на недостиг. Какъв е смисълът от вашето наличие тук, попита Йорданов.

Българска телеграфна агенция
Към сътрудниците си народни представители от ПП-ДБ Йорданов напомни, че когато Слави Трифонов е провел първата си среща с Кирил Петков и Асен Василев, първата му имитация по-късно е била - „ тези са аджамии ". „ Вие сте тежки аджамии, сътрудници ", сподели Йорданов. В момента желанието на Киро да се сътвори ново КПКОНПИ като бухалка - да тормози политическите си съперници, ГЕРБ по този начин ще ви изработят, че ще има по-гадна бухалка по отношение на остарелия закон и тя ще е в ръцете на ГЕРБ, а вие лавандули такива - ще страдате от това, добави Йорданов.

Радомир Чолаков отговори като уточни, че въпросният законопроект е импортиран от Десислава Атанасова и е значим за осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност и по тази причина ще го поддържат. Той сподели още, че доста би се радвал, в случай че въпросните оферти бъдат оттеглени.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков разгласи 30-минутна отмора, поискана от групата на ПП-ДБ. Депутатите трябваше да възобновят съвещанието към 12:00 часа, само че го направиха към 13:30 часа. Преди почивката, която продължава повече от час, отношение по дебатираните текстове не взеха от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР