Депутати предлагат отпадане на безсрочните лични карти. Промените премахват възможността

...
Депутати предлагат отпадане на безсрочните лични карти. Промените премахват възможността
Коментари Харесай

Депутати предлагат отпадане на безсрочните лични карти

Депутати оферират отпадане на безсрочните персонални карти. Промените отстраняват опцията за издаване на безсрочни персонални карти. Такива сега получават всички български жители над 58 години. Според данните на Национален статистически институт българите над тази възраст са близо 2 млн. души.

Измененията са импортирани от ръководителя на вътрешната комисия в Народно събрание Маноил Манов и от някогашните вътрешни министри Христо Терзийски и Младен Маринов.

Тримата аргументират предлагането си с Регламент на Европейския съюз 2019/1157 и с рекомендация на ICAО Doc 9303. В тях е записано, че персоналните карти би трябвало да имат не повече от 10 години годност „ с оглед лимитираната продължителност на документите за пътешестване и изменящия се тип на неговите притежатели с течение на времето “.

В момента в закона за персоналните документи е записано, че персоналните карти на българските жители са срочни и безсрочни. Срочни персонални карти се издават на лица от 14- до 18-годишна възраст със период на годност 4 години. Освен това на лица от 18- до 58-годишна възраст се издават със период на годност 10 години. Предвидено е, че на лицата, навършили 58-годишна възраст, се издават безсрочни персонални карти.

С измененията се предлага отпадане въобще на опцията за безсрочни карти. Правилата за от 14 до 18 години се резервират. Веднага по-късно обаче се записва, че от 18 години нагоре персоналните карти са с 10 години годност.

Депутатите оферират въпреки всичко да има опция на лицата над 70 години да може да се издават персонални карти с годност 30 години. Това ще може да става единствено по тяхно искане. Ако няма такова искане, то тогава и за тях валидността на персоналните карти, които са освен документ за идентичност, само че и документ за пътешестване зад граница, остава 10 години.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР