Депутати от ГЕРБ, ДПС и ПП/ДБ са внесли в Народното

...
Депутати от ГЕРБ, ДПС и ПП/ДБ са внесли в Народното
Коментари Харесай

Предлагат да продадем на реакторите на Белене на Украйна

Депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП/ДБ са внесли в Народното събрание план на решение, с което оферират оборудването за АЕЦ " Белене " да бъде продадено на Украйна.

Един от вносителите на предлагането е Делян Добрев от ГЕРБ . Сред имената на другите вносители са отпред депутатите от ГЕРБ Теменужка Петков , която е някогашен енергиен министър, Жечо Станков и Росица Кирова. Вносители са също Рамадан Аталай от Движение за права и свободи, както и Ивайло Мирчев и Кирил Петков от ПП/ДБ.

В решението е записано, че продажната цена не може да бъде по-ниска от платената от НЕК ЕАД на Атомстройекспорт АД в размер на 1 176 660 837 лв. .

За задачата българският енергиен министър би трябвало да стартира договаряния с украинския си сътрудник, само че решението първо обаче би трябвало да премине през гласоподаване в пленарна зала.

След началото на войната в Украйна и глобите против Русия, планът Белене е дефинитивно жертван , съгласно вносителите, а Делян Добрев го обосновава. 

Според него Украйна има съвсем изцяло построени два блока, за които им липсва единствено оборудването с дълъг цикъл на произвеждане, което ние имаме. В този смисъл, Украйна е единственият покупател на света за нашето съоръжение, а ние пък за тях сме единственият продавач. Това е win-win обстановка и за двете страни! ", декларира Добрев в поста си във фейсбук.
 Руските реактори в Белене в съвършено положение, следващата година знаем какво да ги вършим
Руските реактори в Белене в съвършено положение, следващата година знаем какво да ги вършим

Анализът ще отнеме към 8-10 месеца

Припомняме, че от 30-годишната тактика на служебния министър на енергетиката Росен Христов, който и на идващото държавно управление да предприеме стъпки по неговото топене. Служебният кабинет на Гълъб Донев даде поръчка, че има желание на възобнови плана за строителство на втора централа в България.

Проектът е умислен още през 80-те години на предишния век, само че замразен през 1990 година. Всички опити за продължение на плана са несполучливи, макар че даже беше включен в така наречен .

През 2012 година , по време на първото държавно управление на Бойко Борисов, бе натрапен и мораториум върху него след определението, , струващ 800 млн.лв.

През юни 2018 година публично 30-годишния план.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР