Депутатът от ВМРО Милен Михов отправи критики към учебниците по

...
Депутатът от ВМРО Милен Михов отправи критики към учебниците по
Коментари Харесай

Българският учен Ахмед Доган и Софи Маринова са в учебниците по история

Депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Милен Михов насочи рецензии към учебниците по история за десети клас. На брифинг в Народното събрание Михов се възмути, че в един от тези учебници почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган е показан като български академик. Михов е срещу и в учебниците да се учат музикални звезди като Софи Маринова, която е показана като "изпълнител, популяризирал страната ни по света ".

Според Михов Доган е разказан като академик със значителен принос и името му стои паралелно с имената на Радой Ралин, Валери Петров и Георги Марков.

"Любопитно е дали това е разследване на неговите дълбоки метафизичен прозрения и занимания с философия или от приноса му в хидроинженерното строителство ", разяснява Михов.

Той съобщи, че Вътрешна македонска революционна организация поддържа министър Красимир Вълчев в дейностите му по тематиката с учебниците по история за десети клас.

"За пръв път министърът и страната се намесиха в нещо, което е обвързване и отговорност на страната ", съобщи Михов.

Той посочи, че дълго време обществото е било убеждавано, че страната не може да се меси в това.
"Време е тематиката за образователното наличие да бъде затворена и да се извършва законът ", съобщи Михов.

Преди няколко дни стана ясно, че учебници по история са спрени, тъй като към тях имаше съществени рецензии за написаното за интервала 1944-1989 година от историята на България, ролята на Тодор Живков и други

Вътрешна македонска революционна организация изиска резултатите от проверката на образователното наличие за неточни и манипулативни обстоятелства да бъдат оповестени от Министерство на образованието и науката. Според Михов ограниченията на министерството би трябвало да обзет всички учебници и образователни пособия.

"Ние настояваме МОН да изготви отчет за осъществената инспекция за образователното наличие на всички учебници ", съобщи Михов.

Според Вътрешна македонска революционна организация отчетът би трябвало да бъде прегледан в отрасловата парламентарна комисия и да бъде подложен на необятен публичен спор. Той напомни, че още преди 10 месеца от Вътрешна македонска революционна организация са поискали въпросната проверка.

Михов цитира наредбите на Закона за учебното и предучилищното обучение, съгласно които една от задачите е запазване и одобряване на българския народен дух.

"Припомняме също по този начин, че в учебниците съществуваха редица недомислици, свързани с османското наличие по българските земи. В учебниците по литература имаше тълкования, които учудват на пръв взор. Така да вземем за пример в учебника по литература за пети клас "Даваш ли, даваш Балканджи Йово? " е показан като "конфликт " сред непокорните българи и непознатите насилници ", сподели още депутатът.

Източник: Клуб Z
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР