Депутатът от Продължаваме промяната Венко Сабрутев коментира в предаването Още

...
Депутатът от Продължаваме промяната Венко Сабрутев коментира в предаването Още
Коментари Харесай

Депутат от Продължаваме промяната: Планът е да се осигурят алтернативни трасета за доставка на природен газ

Депутатът от " Продължаваме промяната " Венко Сабрутев разяснява в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия обстановката след спрените доставки от " Газпром ".

" Планът е да се обезпечат различни трасета за доставка на природен газ за България, да се обезпечи действителна и същинска диверсификация на доставките, сподели в " Още от деня " Венко Сабрутев, народен представител от " Продължаваме Промяната ", заместник-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси и член на енергийната комисия.

" Ако погледнем, данните за 2021 година, ще забележим ясно, че такава диверсификация все още няма. 88% от доставените количества в България идват от Русия, като вторият максимален снабдител - Азербайджан - е доставил единствено 7% ", съобщи той.

Планът включва обезпечаване на нужните количества газ през различни трасета и трасета, които биха могли да доведат даже и до понижаване цената на газа.

" Потреблението на България е към 3.5 милиарда куб. м газ. Гръцката връзка, която 12 години агонизираме да изградим, тъй наречените интерконектор, по него би трябвало да потекат към 2 милиарда куб. м природен газ, а в случай че се разшири трасето, би могло да стигне до 3, даже и 4 милиарда ", разясни Венко Сабрутев.

Това, което се търси в този миг, е с построената инфраструктура да се набират нужните количества. Още през февруари е квалифициран проект за деяние при сходни обстановки, след оглед на енергийната система и съществуващата инфраструктура, на съществуващите трасета в района, както и в Европа и се е открило, че България би могла и сега да си набира нужните количества природен газ, не е належащо да имаме тази голяма взаимозависимост към Русия.

" Това, което разбрахме е, че по различните трасета бихме могли да набавим по 20 милиарда куб. м при 3.5 нужни ", акцентира той.

Работата по завършване на интерконектора е топ приоритет на страната не елементарна поради количествата, а и за цената, по която бихме могли да купуваме от Азербайджан, е 4 до 5 пъти по-ниска от тази на " Газпром ".

Венко Сабрутев разяснява и държанието на предходния изпълнителен шеф на " Булгаргаз ", който с едностранен акт, под изискване, че гръцката връзка не е построена и няма по какъв начин да се докарат количествата азерски газ, се отхвърля от доставките на на ниска цена газ за България. " Това е цинизъм ", означи Сабрутев.

" Това, което ние вършим, като деяние в действителна обстановка на едностранен акт на спиране на доставките от съветската страна, е да търсим други възможности. Да, тези други възможности могат да бъдат с 15-20% по-скъпи в този миг, само че дълготрайно решаването на казуса с доставките ще докара даже и до понижаване на цената ", сподели заместник-председателят на парламентарната комисия по бюджет.

И разясни, че приказват за доставки през днешния ден и в този момент, приказват за средносрочен проект, с който в идващите месеци да се обезпечи потреблението, и дълготраен проект, който е стратегическият взор.

За предлагането на бизнеса за договаряния с " Газпром " Сабрутев съобщи: " Моето персонално мнение е, че не би трябвало да се махаме от масата на договаряния, само че не и на цената на интереса на България. България не би трябвало по никакъв метод да подценява националния си интерес. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР