Депутатът от ПП Даниел Лорер се оказа с луксозен апартамент

...
Депутатът от ПП Даниел Лорер се оказа с луксозен апартамент
Коментари Харесай

Лорер с луксозен имот с частен асансьор

Депутатът от Политическа партия Даниел Лорер се оказа с първокласен апартамент с частен асансьор към под земята паркинг като на някогашната дясна ръка на Бойко Борисов Цветан Цветанов. Прескъпият жилище се намира в офис-сградата на ул “Чаталджа ” 3. То съставлява мезонет с обща повърхност 234 кв.м., разкрива уеб сайтът BIRD.bg.
Лорер купува първокласния парцел към този момент ремонтиран единствено за 768 евро на кв. м. За съпоставяне, Цветанов се снабдява със своя фамозен апартамент три години преди министър Лорер за 625 евро на кв.м. И в двата случая има явно симулативни покупко-продажби, твърди изданието.
Депутътът от Политическа партия твърди, че вложил големи пари в ремонт, с цел да продаде мезонета година по-късно за 4000 евро на кв.м. Според източници на BIRD това не е правилно, а Лорер е придобил парцела откакто той към този момент е ремонтиран от компанията “СТВ Консълтинг ”.
Проверка на BIRD сподели, че първокласното жилище се води “офис ” и в разрешителното за градеж, и в издадения в края на 2020 година Акт 16. Отделно от това има данни, че Асен Василев също е употребил парцел на някогашната си компания “СТВ Консълтинг ” в същата постройка, само че не е заявил този факт.
Цялата постройка на " Чаталджа " 3 е изкупена от бизнесдамата Светослава Арнаудова, известна като “Кралицата на винетките ”. Тя е платила 1,86 милиона лева за жилището на Лорер и 3,1 милиона лева за всички останали пространства в постройката, в това число подземния гараж, фитнеса, офисите и поземления парцел.
Високата цена, замесването на политически лица и естеството на бизнеса на Арнаудова, който зависи от страната, провокираха политически скандал в Народното събрание. На дневен ред излезе и от дълго време оповестения от BIRD факт, че Василев към момента се води притежател на офшорна компания, в нарушаване на закона.
След няколко дни безмълвие пристигнаха и първите мнения от Василев и Лорер, само че те провокираха нови въпроси. Василев въобще не разяснява офшорката си, само че обстойно споделя за връзките си с „ СТВ Консълтинг “ и по какъв начин тази компания купила и реконструирала постройката на ул. “Чаталджа ” с ипотечен банков заем.
През май 2021 година излизам от компанията и с това завършва моето присъединяване в „ СТВ Консълтинг “ ЕООД, което е видно и от Търговския указател, изяснява Василев. Но той резервира финансови и стопански връзки с компанията “СТВ Консълтинг ” ЕООД дълго време откакто я напуща официално като я продава за 99 лева на своя помощник Марио Сотиров.
В малко видео оповестено в профила на Асен Василев във Facebook той споделя на 22 април 2023 година, застанал в двора на постройката на " Чаталджа " 3: “Днес бях решил да се погрижа за туите в градината… “. Видеото е формалното доказателство, че най-малко до пролетта на 2023 година Асен Василев употребява този парцел. Там се намира офисът на Политическа партия, само че от 2022 година Василев си е обзавел като жилище част от единия офис.
Към момента на видеото пространствата и градината с туите принадлежат на „ СТВ Консълтинг “ ЕООД и по закон използването на непознат неподвижен парцел би трябвало да се заявява. Василев не е спазил това условие в нито една от декларациите си като министър и народен представител.
Това не е единственото нарушаване на финансовия министър. По документи в Търговския указател той към момента се води притежател на офшорна компания. И досега Василев  заобикаля всевъзможни пояснения по тази тематика, макар, че надали е доста мъчно да се достави с документ, че е прекратил всевъзможни връзки с офшорката в законосъобразния период.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР