Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков е сред вносителите на промените

...
Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков е сред вносителите на промените
Коментари Харесай

ГЕРБ ще отлагат тол-системата за догодина и освобождават АПИ от събирането на таксите

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков е измежду вносителите на измененията в Закона за пътищата, с които тол таксите се отсрочват за 2020г.

© Анелия Николова Тол-системата може да не влезе до март следващата година. Това излиза наяве от законодателни промени, импортирани от група депутати от ГЕРБ през днешния ден.

Според препоръчаните промени в Закона за пътищата, новият краен период за старта на тол-системата е 1 март 2020г. Зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков още предходната седмица разгласи, че ще има отсрочване, само че допусна, че то ще е за тази есен, не за другата пролет. В момента, по последните промени в закона от септември 2018 година срокът за влизане в действие на таксуването за транспортни средства над 3.5 тона е 16 август 2019 година

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Покрай новите периоди обаче депутатите прокарват и други оферти, които ще трансформират съществено бизнес проектите към новата система. Те се отнасят за така наречен Доставчици на декларирани данни (ДДД). Това би трябвало да са GPS-компаниите, които дават устройства на камионите по този начин или другояче. Досега концепцията беше те да подписват контракти с Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) и непосредствено да подават данни за придвижването на камионите към нея, без да събират комисионна. Сега обаче, тези компании ще би трябвало да подписват контракти с медиаторите сред АПИ и потребителя - Националните снабдители на услуги (НДУ).

Този пазар продължава да е отворен единствено за един участник, което де факто за момента значи цялостен монопол върху тол-таксите. Освен това, с измененията в текстовете, АПИ изцяло се отхвърля от събирането на тол такси. Така в случай че прогнозите за приходите от системата са правилни, то годишно НДУ ще прибират близо 50 млн.лв. за комисионни.

Утре законопроектът ще се преглежда в Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление, като към този момент наподобява подготвен да мине скорострелно - множеството вносители са точно членове на тази комисия.

Да обвиниш другите за закъснението

Александър Ненков, който е един от вносителите на текстовете, изясни че вкарването на новата последна дата " го вършим в унисон с извършените срещи с превозвачите, с цел да се откри нужния консенсус за тарифирането, както и за обсега на пътищата ".

Реално обаче забавянето е най-вече по виновност на страната. Първият формален вид за обсег на пътната мрежа и размер на таксите беше показан едвам при започване на април. След това месец и половина районното министерство и АПИ мълчаха и не общуваха с превозвачите.

В средата на май те се срещнаха с премиера Бойко Борисов и тогава стана ясно, че тол системата ще закъснее с към три месеца и такси ще стартират да се събират от 1 ноември.

Фактът, че новият период от 1 март 2020г. още по-късен, е застраховка, че ще се съблюдава, изясни Ненков. Това не звучи изключително безапелационно, поради че както днешния случай демонстрира, ГЕРБ могат да създадат нови промени в закона, с цел да отсрочат още веднъж периода.

Депутатът посочи, че камионите може да стартират да заплащат и по-рано, в случай че страната се контракти в точния момент с превозвачите и системата е изцяло подготвена.

Държавата отхвърля да се занимава с тол таксите

В предлагането на Александър Ненков и останалите депутати от ГЕРБ така наречен снабдители на декларирани данни - сиреч GPS фирмите - ще подписват контракти не с АПИ, а с НДУ-тата.

Досега концепцията беше, че камионите могат да заплащат тол такси по три метода: маршрутни карти (които са подобаващи за рядко преминаващи през България автомобили), бордови устройства или GPS устройства, които по този начин или другояче имат в транспортното средство. Първият вид: бордови устройства се дават от единствения народен снабдител на услуги " Интелигентни трафик системи ". Те са произвеждане на Kapsch, които построиха и самата тол система. Конкуренция там в моменат няма.

По до момента съществуващия ред GPS фирмите можеха да аплайват да са ДДД, да подпишат контракт с пътната организация и да интегрират устройствата си с тол системата, тъй че непосредствено да подават данни към страната.

Депутатите обаче зачертават тази опция. Текстовете постановат на ДДД-та да си намерят сътрудник в лицето на настоящите НДУ (т.е. " Интелигентни трафик системи " към момента). Засега нито една друга компания не е съумяла да интегрира системата си с АПИ и да стартира действителна работа, макар известията на АПИ, че е записала или подписала контракт с още три компании.

Мотивите към законопроекта гласят, че откакто не подписва контракти с GPS компаниите, АПИ ще " може да се концентрира в опериране " на тол системата. Там непосредствено се споделя, че се отстранява задължението на АПИ да популяризира бордови устройства и " директното отчитане на ползвателите на платената пътна мрежа, като тези действия ще бъдат напълно трансферирани върху търговците ".

50 млн. лева

Не е ясна повода държавната организация да се освободи напълно от плануваната първоначално продажба на тол-такси. Тя да вземем за пример, продава лични винетки през уеб страницата bgtoll.bg. Ясен е обаче финансовият резултат: НДУ прибират до 7% комисионна от цената. Последната сума, която зам.-министър Николай Нанков цитираше като годишен приход от тол такси, ще е към 700 млн. лева Това значи, че на година 49 млн.лв. ще отиват в медиаторите.
Фактът, че на GPS фирмите не се дава опция сами да действат на пазара и по този начин да спестят на страната тези разноски, е недоверчив. От диалог с една от водещите GPS компании у нас, която е снабдител на декларирани данни в Унгария, стана ясно, че страната или съответно АПИ не е комуникирала интензивно със бранша до този миг.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР