Депутатът от ДПС Хамид Хамид съобщи, че назначеният от Кирил

...
Депутатът от ДПС Хамид Хамид съобщи, че назначеният от Кирил
Коментари Харесай

Кабинетът назначил осъждан, но „рехабилитиран“ за областен управител на Шумен

Депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид заяви, че назначеният от Кирил Петков регионален шеф на град Шумен Владимир Йолов е бил осъждан и няма достъп да класифицирана информация. Това стана по време на днешния парламентарен блиц надзор в Народното събрание. Народният представител зададе поредност от въпроси за това предопределение персонално към премиера, оповестява Трибюн.

Хамид попита дали министър-председателят е бил осведомен с тези обстоятелства, преди да постави параф на заповедта, както и какво ще се случи с всички подписи, които регионалният шеф е положил в тези два месеца от назначението си. Депутатът изрази сериозна паника във връзка с правната им стойност както и тематиката с националната сигурност, тъй като Йолов би трябвало да води локалния щаб по защитата.

Петков отговори, че кандидатурата е минала през утвърждение от ДАНС и Национална агенция за приходите, преди Йолов да бъде назначен.

„ В свидетелството му написа неосъждан, което значи, че рехабилитацията /вероятно има поради реабилитация – бел. ред./ би трябвало да е минала. Назначението не опонира на закона за администрацията. Запознах се с закононарушението, за което говорите. Става въпрос за осъществено леко ПТП след приложимост на алкохол над 0,5. Това по никакъв метод не е добра постъпка, само че се е случило през 2016 година и сега той е със статут – неосъждан “, отговори министър председателят.

Министър-председателят изясни, че на база въпроса на Хамид даже бил приказвал с предходни работодатели на Йолов, който му дали висока оценка.

„ Ще взема поради вашия въпрос и за националната сигурност и ще внимаваме доста какви са неговите дейности и по какъв начин се оправя с длъжността си. Във връзка с въпроса за националната сигурност – да, прав сте, той не може да получи достъп до класифицирана информация макар рехабилитацията, законът не го разрешава. Смятаме да дадем този достъп на заместител регионалния шеф. Той ще бъде представител на страната там “, изясни Петков.

Премиерът съобщи, че за него такова закононарушение с алкохол в кръвта малко над 0,5 промила сега не вкарва риск за националната сигурност.

Хамид отговори, че се радва, че Петков е приказвал с някогашните началници на Йолов, че се е поитнтересуавал кого назначава и още веднъж акцентира, че макар реабилитацията** си, присъдата му към момента не е изтекла и това слага доста правни въпроси.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР