Депутатът от Държавната дума на Русия, командирът на разузнавателно-щурмовата бригада

...
Депутатът от Държавната дума на Русия, командирът на разузнавателно-щурмовата бригада
Коментари Харесай

Виждам части от по-големия план: Известен руски командир разказа как ще завърши СВО

Депутатът от Държавната дума на Русия, командирът на разузнавателно-щурмовата бригада " Свети Георги " Александър Бородай води война от 2014 година Сега той управлява една от най-боеспособните и стимулирани елементи от съветски доброволци.

В диалог с кореспондента на " Цариград " командирът на бригадата изясни за какво мобилизираните не се връщат от отпуск, за какво украинските военни комисари изгребват хора в Одеса и Харков и коя територия ще стане фронт за Третата международна война.

Цариград: Наскоро Владимир Путин повдигна въпроса за обществените гаранции за доброволците. Как вървят нещата с това в този момент?

Александър Бородай: Всъщност всички тези гаранции – от позиция на страната, тях ги има от дълго време. Защото са признати съответните укази и закони. Проблемът е за какво тези гаранции не постоянно се ползват на процедура.

Например, един човек е спечелил войната, идва във военната работа и споделя: апелирам, дайте ми уверение за бойно присъединяване. А те му дават отговор: скъпи, знаем, че има подобен закон, само че нямаме механизми за използване, тъй че да се махаш отсам. Просто би трябвало да създадем по този начин, че всички актове, които са признати отдавна, да стартират да се ползват.

Сега при вас идват доста момчета от ЧВК. Колко органично се вписват в екипа?

- Не може да се каже, че идват. Те бяха там през цялото време. И в случай че погледнете сегашните командири на батальони, те всички са остарели членове на Съюза на доброволците в Донбас.

Знаете ли, през 19 или началото на 20 век имаше подобен израз - „ търговия с боклуци “. Хората през зимата, когато нямаше какво да вършат, вземаха брадви, някакъв дърводелски инструмент и отиваха в града да печелят пари.

По същия метод членовете на Съюза на доброволците от Донбас, от време на време цели клонове, с мое позволение, със знамената на Съюза на доброволците от Донбас, отиваха в ЧВК Вагнер, с цел да печелят пари. Някъде в Сирия, в Либия, в Централноафриканската република, в Мали.

И това е добре. Следователно има доста хора, които в началото са били членове на Съюза на доброволците от Донбас и в това време са били в една, две, три, четири командировки, като част от ЧВК „ Вагнер “.

- Абсолютно всички момчета, пред камера, отвън камера, без да кажат дума, споделиха едно и също нещо с разнообразни думи, че това е семейство. Как се реализират такива взаимоотношения в екип?

— Сформирането на естествен екип е, желая да ви кажа, много сериозна, значима задача. Не е елементарно, изисква доста старания. Е, аз и моите приятели, сътрудници, близки другари, всички ние вършим това. Почти 24 часа в денонощието.

На стадия на изявлението решавате ли кого да вземете и кого да не вземете?

- Е, несъмнено, приказвам с доста хора. Преди всичко с командирите. Не мога да познавам всеки войник. Освен това съставът е обновен. Ние поносим загуби.

И в " двестотните " (загиналите) поносим загуби, а в „ тристотните ” поносим 10 пъти повече загуби. Съответно идват нови хора. Но най-важното е, че аз, несъмнено, резервирам ядрото на единиците.

Мобилизираните се пробват да отклонят и те могат да бъдат разбрани

- Когато човек излезе в цивилния живот, той изпитва стрес. Защото там всеки живее друго. Това въздейства ли на бойците?

— Стресът, в случай че поражда, е единствено от контраста. Изглежда, че всички сме във война тук, а по някаква причина останалата част от страната живее спокойно. Уверявам ви: в естествения случай това не би трябвало да е по този начин.

Във всяко обикновено общество ветераните са гръбнакът на обществото и държавността. Така е издигната преди време Римската република, а по-късно и Римската империя, разбирате ли? И това, апропо, е най-трайният опит от такова висококачествено държавно строителство в може би цялата земна история.

По принцип тези, които изпитват недействителен стрес, са тези, които са мобилизирани. Тази обстановка е напълно друга. Тук имаме хора, които са живеели спокойно.

Горе-долу всичко им е било добре. Те бяха извадени и те отидоха почтено. Ето ги, бият се. Добре, зле - няма значение. Някак си се бият. Минават шест месеца, те стартират да се освобождават за две седмици.

- Малко…

- И по този начин, те идват в родния си град: Владивосток, Самара, Москва, Санкт Петербург, Урюпинск. Може би, преди всичко, това да кажем Урюпинск. Защото се пробваха да вземат хора от дребните градове и села.

Големите градове, където има обществено възбудено и възмутено население, се пробваха да пипат по-малко. И по този начин, той идва в родния си Урюпинск и вижда, че там всичко е наред. Че никой не се е обадил на Федя, Вася, Петя, приятелите му, околните му. Че живеят спокоен живот.

Че те и техните дами, любовници, другари пият бира, вървят на работа, купуват коли, гледат жилища. За тях всичко е както нормално.

И естествено в мозъка му се прокрадва мисълта: ами аз? Трябва да се върна след седмица. Защо седнал съм в дупка в земята за всички тях? Дори не в окоп, а в дупка в земята?

Сега имаме цивилизация от дупки на първа линия. И аз седнал съм в тази дупка. Към мен летят мини, касетъчни муниции и снаряди. Шансовете да останете живи идващите шест месеца, да вземем за пример до идната почивка, са ниски.

Изобщо не е ясно по кое време ще ме демобилизират. Изглежда след Победата, само че по кое време ще пристигна Победата? Като цяло той може да има най-жалките мисли за това.

Стажът изчезва, работното място...

- Да, работно място, опит. Ето за какво, апропо, бойците постоянно не се връщат от отмора. Защото това е гражданско общество, а не война, както постоянно. Винаги можете да го извършите.

Например почивката ви свършва, можете да отидете на доктор, да напишете акт, че не сте добре, и ще дойдете по-късно. След това вземете различен документ. А след това, в последна сметка, купете си доктор, в случай че не работи по различен метод. И преминете ВВК. И ставате от кадърен неспособен.

- Можете да го извършите след две седмици. Точно.

- Да, и доста хора го употребяват. И даже от чисто психическа позиция такива хора от време на време могат да бъдат разбрани. Защото са пристигнали, видяли са и са си помислили: червенокос ли съм или нещо такова? Защо би трябвало да давам отговор за цяла майка Русия? Аз съответно?

Значи е нужна нова вълна на готовност?

— Много неща би трябвало да се трансформират в Русия. Държавата би трябвало да стартира битка. Изцяло. А за вълната на мобилизацията няма да кажа нищо. Защото тук имаме умен Генерален щаб, както и управлението на страната, мислят по тази тематика.

Тоест някаква обществена неправда – не във връзка с нас, ние сме доброволци, само че във връзка с мобилизираните – това е по този начин.

Ще успее ли обществото да се възвърне? Ще успее ли?

- Факт е, че не сме във война. Тоест това е война от позиция на необятен мащаб на интензивни бойни дейности. Но от позиция на всичко останало: политика, публичен живот, възгледи за всичко, което се случва - това е специфична военна интервенция.

Тоест, част от обществото ни се бори, а част се прави, че нищо не се случва. А когато някой се опита да отвори очите на хората, те споделят: махнете всичко това, ние не го желаеме. Е, такива хора, популярност Богу, стават все по-малко. Дори в Москва.

Какво реализираха украинските въоръжени сили вследствие на „ контранастъплението “

Продължава ли вражеското нахлуване?

- Те претърпяха колосални загуби в жива мощ, големи загуби в техника и не реализираха безусловно нищо. Е, взеха няколко нещастни села там. Не бяха реализирани стратегически победи.

Те нито влязоха в Токмак, нито превзеха Мелитопол, нито блокираха сухопътния път към Крим. И все пак не престават да нападат и офанзивите им приключват с ужасни жертви. Безсмислено и доста безпощадно.

Но също по този начин ни е мъчно да нападаме. Защото тяхната противовъздушна защита е съсредоточена до предната линия. Но с цел да нападаме дейно ни би трябвало авиация, а чадърът им е много мощен, до линията на боево прикосновение. А нашата авиация не може да преодолее този чадър без извънредно обилни загуби.

- Въпреки това техните загуби са доста по-големи от нашите. Не схващат ли, че ги хвърлят на заколение?

- Мисля, че всички, даже и най-глупавите от тях, схващат прелестно, че стратегически към този момент са изгубили. Затова те правят лична готовност, на първо място в централните и източните региони на така наречен Украйна. Защото схващат, че при всички случаи тези региони ще бъдат изоставени.

Затова те карат тази маса, грабвайки всеки, който може. От Харков, от Днепропетровск, от Одеса. Бутат ги, карат, тикат.

След това, когато си върнем тази територия, отново ще бъдем принудени да се оправяме с тези осакатени, с жертвите на тази война. С разрушени фамилии, с вдовици, с изоставени деца, с същински осакатени хора.

Когато стигнем там ще имаме един куп безкраки и безръки военни. Ще ги екзекутираме ли? Не. Ще ги лекуваме, ще плащаме и пенсии, разбирате ли? Ще се обидим ли? Е, да, евентуално е малко обидно. Но въпреки всичко би трябвало да го извършите.

- Ще би трябвало, несъмнено.

- И те схващат това, тези, които ги карат на заколение. Затова чистят всичко оттова. А западните региони на по този начин наречената Украйна остават недокоснати. Защото имат някаква калкулация. Изведнъж ще влязат полски войски, ще се разгласи някакъв протекторат, унгарците ще се притекат на помощ, а румънците ще са някъде другаде. И тогава някак ще се закрепят там.

Дори властта им да е марионетна. Така че тя към момента е марионетка. Само, че в този момент са американски марионетки. А там те ще бъдат да вземем за пример полско-американски. На кого му пука? Те се грижат за личния си комфорт, пари, власт.

Как смятате тази версия, че в този момент цялата пробуждаща се многополярност — Африка, Китай, даже Турция, която се прояви доста интензивно в обстановката с Карабах, изтощава Европейския съюз и до известна степен е удар по центровете за взимане на решение?

— Европейският съюз в никакъв случай не е бил център за взимане на решения. Това е аморфно образувание. Като част от специфична военна интервенция американците убиха Европейския съюз като техен стопански съперник.

Големите компании бягат или в Америка, като Siemens, или в Индия, като интензивно разрастваща се страна. Следователно Съединени американски щати към този момент са единствено на облага. Защото същинската продукция идва при тях от Европа.

Те развиват военно-промишлен комплекс. Те два пъти направиха икономическото си богатство точно на резултатите и в процеса на международните войни.

И в тази история, която се назовава „ СВО “, към този момент те също са бенефициенти. Но в Европа е противоположното. Имат арогантни украински бежанци.

Спряли са производството. Имат енергийни проблеми. Е, общо взето, те са в неволя. Що се отнася до многополюсния свят, той просто поражда, когато хегемонът отслабне.

Коя територия ще стане сцена на Третата международна война?

Смятате ли, че тази война ще продължи доста години?

— От световна позиция това е подготвителна война, на начално равнище. Специалната военна интервенция доста ни припомня на специфичната военна интервенция в Испания. В която всички участници в последвалата Втора международна война пробваха силите си, механически средства и така нататък

Някои подкрепяха едни, други други. Италианците и германците бяха франкисти, всички останали подкрепяха по един или различен метод републиканците.

След това всички премериха своите сили и благоприятни условия. И тогава избухна същинска война – огромна, международна война. И Испания, която тогава беше бойното поле, просто се оказа настрани от всичко това. И тя не е взела участие доста в събитията от Втората международна война.

- Значи ще има нов огромен пожар?

- Най-вероятно, да, идва при нас. И най-вероятно това няма да се случи тук.

- А къде?

— Югоизточна Азия или Близкият изток са най-вероятните точки за разгаряне на конфликтни обстановки. Може би това ще бъде пояс от спорове.

Е, апропо, аз в действителност се надявам, че територията на Русия, огромна Русия, която включва освен Велика Русия, само че и Малорусия, ще остане настрани от този световен пожар. Точно както преди време франкистка Испания остана настрани от световния пожар.

Не е наложително да е тъкмо по този начин. Но някои предпоставки към момента се образуват. И апропо, аз в действителност имам вяра в стратегическото мислене на нашето управление. Дори съответен водач, ясно е кого имам поради.

Не го споделям, тъй като желая да хваля. Но тъй като аз в действителност, заради известно, малко по-голямо схващане от елементарния човек, виждам някакви очертания, обособени фрагменти от огромния проект. И този проект – може да бъде доста забавен. И в последна сметка може да бъде извънредно преференциално за Русия.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР