Депутат от опозицията и активисти в Танзания призовават Световната банка

...
Депутат от опозицията и активисти в Танзания призовават Световната банка
Коментари Харесай

Активисти настояват Световната банка да откаже заем от 500 млн. долара на Танзания

Депутат от опозицията и деятели в Танзания приканват Световната банка да отдръпна заема си в размер на 500 млн. $ за страната, поради утежняването на правата на индивида, изключително за дамите, заяви "Гардиън ".

В писмо, адресирано до членовете на съвета на банката, политикът Зито Кабве споделя, че се опасява, че парите ще бъдат употребявани от ръководещата партия, "за да въздействат на изборните процеси " и да си обезпечат лесна победа. Кабве, водачът на партията "Съюз за смяна и бистрота ", приканва банката да спре всички заеми, до момента в който "се извърши инспекция и се балансира разпределението на управляващите ", в това число свободна преса, свободни и почтени избори и възобновяване на генералния контролер и инспектор в страната.

В настрана писмо до най-големия външен заемодател на Танзания, цивилен организации също споделят, че би било е безконтролно да се утвърди заема. Те дават образец, че е нецелесъобразно парите да се вложат в учебен план, без държавното управление да разреши на бременните девойки да остават в учебно заведение (Танзания е с висок % на забременели девойки, защото те постоянно заплащат учебни такси, храна и заслон със секс, съгласно ООН).

Танзанийски анализатор, който от боязън остава неизвестен споделя: "Момичетата в учебно заведение са в заплаха. Те биват бити, полово унизени, а сексът за оценки е постоянно срещано нещо. Ръководството на Танзания в страната даде открит лиценз на насилниците на девойки.

Правителството беше упрекнато също, че пренебрегва голям брой случаи на изнасилвания и убийства на дами в Западна Танзания.

Писмата катализираха серия от скорошни репресии от държавното управление на Танзания към неправителствени организации, медиите и лица, които подлагат на критика държавното управление. Според президента на Танзания Джон Магуфули, държавното управление е изключило хиляди девойки от учебното обучение.

Одобряването на заема би довело до "шамар в лицето " на дамите и девойките и би представлявало "пълно утвърждение на този принудително мизогинистки режим ", обявиха организациите. Писмото приканва още банката да отсрочи заема, до момента в който държавното управление не вкара ограничения за "равенство сред половете и господство на закона ". Заемът ще бъде прегледан от съвета на шефовете на банката във вторник на 28 януари.

Жан Пол Мурунга, програмен чиновник в организацията Equality Now, приканва банката освен да откаже заема, само че и да стартира разговор с държавното управление на Танзания. "Правителството на Танзания пренебрегва гласовете на африканските общности, " счита той. Според него това е належащо дейстивие, което ще накара интернационалната общественост да откликне и да чуе за проблемите на танзанийците.

През 2018 година банката към този момент отхвърли заем на Танзания на стойност 300 милиона $, поради опасенията си по отношение на политиката за наложително изключване на бременни девойки от учебно заведение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР