Департаментът по образование на американския щат Мериленд информира посолството на

...
Департаментът по образование на американския щат Мериленд информира посолството на
Коментари Харесай

Щатът Мериленд включва българския като чужд език в дипломите за средно образование

Департаментът по обучение на американския щат Мериленд осведоми посолството на България във Вашингтон за решението си да включи българския език в програмата „ Сертификат за двуезичност “ (Seal of Biliteracy).

Решението е резултат от подхванатите дейности от страна на посолството за признание и включване на българския език в програмата на Федералния окръг Колумбия и щатите Мериленд и Вирджиния. Това оповестиха от Министерството на външните работи.

Изпитът за придобиване на документ ще следва езиковия тест по български език на Департамента за езиково образование (ДЕО-ИЧС) при Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. Подготовката и полагането на Стандартизиран тест по български език като непознат могат да се извършат отдалечено. Информацията за него може да бъде открита на уеб страницата на ДЕО-ИЧС.

След сполучливо полагане на изпит по български в дипломите на зрелостниците ще написа, че с изключение на британски владеят и български на най-високо равнище. Това ще помогне за бъдещия им професионален път. Полученият документ ще дава и в допълнение преимущество при кандидатстване в университет. Много от висшите образователни заведения в Съединени американски щати признават потвърденото с документа двуезичие на претендента.

Още тази година завършващите гимназия български възпитаници в Мериленд могат да положат отдалечено изпит в България и да получат Сертификат за двуезичност.

През 2011 година Калифорния стана първият американски щат, въвел документа. Днес той се раздава от 31 щата и Федералния окръг Колумбия. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР