Денят на шегата се празнува в различни страни по света

...
Денят на шегата се празнува в различни страни по света
Коментари Харесай

Как изкъпването на белите лъвове роди Деня на шегата

Денят на шегата се чества в разнообразни страни по света на 1 април всяка година. Той не е официален празник, само че е спечелил необятна известност и се отбелязва като ден, в който доста хора се майтапят и описват занимателни небивалици.

Съществуват разнообразни версии за началото на традицията. Във Франция, по времето на промяната на Юлианския календар с Григорианския, кралят Луи 14-и издал закон, с който вкарва датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари.

Френските жители се възпротивили на тази концепция и в символ на митинг на идната година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влезнал в действие, но картичките се запомнили като смешка, обвързвана с датата.  

Според друга версия празникът на хумора се  родил в Англия през 1860-а. Джентълмени били поканени на тържествена гала по „ изкъпването на белите лъвове ", която трябвало да се организира на 1 април.

Англичаните не се усъмнили в странната гала и завели и съпругите си на посоченото място. 40 години по-късно 1 април бил наименуван Денят на глупците. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР