Денят на най-великия еврейски пророк Илия в народния календар е

...
Денят на най-великия еврейски пророк Илия в народния календар е
Коментари Харесай

На 2-ри август отбелязваме Илинден по стар стил

Денят на най-великия еврейски оракул Илия в националния календар е известен като Илинден.

В визиите на българина, Илия лети на огнена каляска в облаците и размахва камшика си над бясно препускащи коне.

В антично поверие се споделя, че когато юнаците си поделяли небето, на св. Илия се паднали летните гръмотевици и светкавици, земята в дълбочина и небето във височина. Затова той ходел по небето, събирал тъмните облаци и мъглите и ги заключвал в Черното море. И като техен заповедник, от него зависело дали хората ще се радват на хубаво време през лятото и изобилна годишна продукция през есента, или на страшни градушки и мощни гръмотевици, които били същински зложелател на берекета по ниви, градини и лозя.

Стара традиция е на Илинден да не се работи. Жените пекат питки в чест на светеца, които раздават в черква или параклис, носещи името на св.Илия. Мъжете вършат курбан - остарял петел, кокошка или агне. Гледат кръвта на жертвеното животно да изтече до оброчен камък или под древен дъб, имат вяра, че това ще ги защищити от суша, гръм и град.

В някои краища, на Илинден се провежда общоселски събор, който приключва с церемониален маслосвет. Свещеникът обикаля три пъти селото, дружно с присъстващите като се моли на Свети Илия да пази хората и животните от заболявания и естествени бедствия.

Има вярване, че на Илинден - 20 юли и 2 август (по остарял стил), не би трябвало да се влиза в морето.

Имен денднес означават:Илия, Илиан, Илияна, Илиана, Илико, Илина, Илка, Иляна, Елиан, Елин, Лило, Лилчо, Личо, Лиля, Лино, Лильо.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР