Денят на благодарността е национален празник, който се отбелязва на

...
Денят на благодарността е национален празник, който се отбелязва на
Коментари Харесай

Американската трапеза за Деня на благодарността

Денят на благодарността е народен празник, който се отбелязва на разнообразни дати в Съединени американски щати, Канада, някои от Карибските острови, Либерия и други През 2019 година празникът се означи на 28 ноември в Съединени американски щати. Празнува се на втория понеделник на октомври в Канада и на четвъртия четвъртък на ноември в Съединените щати и Бразилия и по същото време и на други места по света.

Първоначално се отбелязва като Ден на признателност и всеотдайност за благословията на реколтата и на миналата година. Фестивални празници с сходни имена се срещат и в Германия и Япония. Въпреки че Денят на благодарността има исторически корени в религиозните и културните обичаи, той от дълго време се празнува и като всемирски празник.

Класическата вечеря на Деня на благодарността включва обичани старовремски ястия, които в никакъв случай не се трансформират: пуйка, сос, плънка, картофи, зеленчуци и къс. Но методът, по който се подготвят или показват тези ястия, се трансформира непрестанно поради трендовете в храненето и другите хранителни желания.

Печената пуйка е най-важното главно ядене за празничната софра на Деня на благодарността. Ключът към сполучливата вечеря е съществуването на пуйка, задоволително огромна, с цел да се нахранят всички и да останат останки за подготвяне на забавни ястия през идващите дни. Ето две забавни оферти, които ще трансфорат пуйката (и индивида, който я е приготвил) в звездата на вечерта:

 Поставете бекон, панчета или прошуто по повърхността на цялата пуйка. Това ще защищити бялото месо от пресготвяне, ще придаде естествена сочност на месото, придавайки му леко опушен завършек;

 За феновете на по-нетрадиционни усети, може да се направи марината от мед и балсамико, подсилена с мащерка и портокали. Просто и доста ароматно!

Плънката и гарнитурата са различен доста значим съставен елемент от празничната софра. Основната разлика сред двете е, че плънката се подготвя вътре в птицата, а гарнитурата се подготвя и сервира настрана.

Вкусно, класическо предложение за плънка или гарнитура е ароматни крутони от самун, подправени със салвия. В плънката могат да се прибавят нарязани ядки, стафиди, нарязани на кубчета ябълки или сушени боровинки според от желанията.

 Трапеза за Деня на благодарността

Картофеното пюре (мачканите картофи) и сосът Грейви са една от обичаните комбинации за Деня на благодарността. Пюрето може да се подготви в композиция с чесън, масло и мляко за по-кремообразна конструкция. А за хората, които не разполагат с доста време – в микровълновата фурна или в Instant Pot.

За мнозина Грейвито е толкоз значимо, колкото и пуйката. Има голям брой бързи и елементарни предписания за приготвянето му, само че главното предписание е сосът да стане гъст и благоуханен, тъкмо колкото и печеното.

Друг обичаен сос за празничната софра е аленият боровинков сос, за който има доста вариации и може елементарно да поеме цитрусови аромати, ликьори или подправки, без да губи своя темперамент. Комбинира се отлично с печено пуешко или шунка.

Зеленчуковите ястия оферират огромно многообразие от разнообразни усети и текстури - брюкселското зеле, карфиолът, морковите са едни от най-предпочитаните зеленчуци за подготвяне на вкусни допълващи гарнитури за празника.

Дори и менюто за Деня на благодарността да изобилства от ястия, дребните кръгли хлебчета (rolls) имат основна роля. Те са красиви и меки, с маслена и ронлива текстура и са идеално средство за „ разчистване ” на чинията от вкусните останки.

И последно, само че не и по значимост – негово величество къс за деня на благодарността. Домашният ябълков къс е главен детайл от трапезата за празника. Традиционно се сервира с бита сметана или ванилов сладолед, а за какво не и с двете дружно?

Както ябълковия къс, тиквеният къс е десерт, който е безусловно наложителен за Деня на благодарността. Повечето хора даже си хапват по парче и от двата типа.

Вижте всичките ни оферти за Деня на благодарността.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР